Na konferenciji za medije predstavljene aktualnosti u radu Županijske uprave

U prostorima Županijske uprave u četvrtak, 7. lipnja župan Darko Koren održao je kavu s novinarima, odnosno konferenciju za medije na temu aktualnosti u radu Županijske uprave. Uz župana, prisustvovali su joj zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, ravnateljica Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić i pročelnici županijskih upravnih tijela.

Na samom početku, župan se osvrnuo na aktivnost u EU projektima, kazavši kako je Županija proteklih mjeseci intenzivno radila na povlačenju EU sredstava, u suradnji s PORA-om kao regionalnim koordinatorom. Na razini Županije trenutno je u provedbi 23 projekta koji su vrijedni gotovo 282 milijuna kuna, a potrebno je posebno naglasiti suradnju s jedinicama lokalne samouprave koje su napravila značajan iskorak u pripremi i provedbi EU projekata.

Smatramo kako je ova godina najuspješnija dosad za naše gradove i općine jer su iz raznih fondova uspjeli povući značajna sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, pri čemu treba spomenuti Program ruralnog razvoja, gdje je 16 županijskih gradova i općina potpisalo ugovore za modernizaciju nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna.“, kazao je župan.

Kada je riječ o konkretnim projektima i programima, župan je izdvojio Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, preko kojeg je u Županiju stiglo 3,7 milijuna kuna za 17 projekata lokalnog i regionalnog razvoja. Županija je tu ostvarila sufinanciranje od 200 tisuća kuna za projekt „Izgradnja zgrade primarne zdravstvene zaštite u Gornjoj Rijeci III. faza“. Preko Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova u Županiju je stiglo i 2 milijuna kuna za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za 14 projekata, gdje su Županiji odobreni projekti rekonstrukcije Područne škole Veliki Poganac i energetske obnove Osnovne škole Ferdinandovac, koji su zajedno vrijedni 230 tisuća kuna. Također, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrili su 2,7 milijuna kuna za dva projekta u Županiji, i to za one županijskog Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i županijske Obrtničke komore.

Spomenimo i kako je prihvaćen za financiranje projekt „Amazon of Europe Bike Trail“, na kojemu smo jedan od 15 partnera, a cilju mu je uspostava biciklističke rute na području prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav, koji pokriva površinu od milijun hektara i povezuje 700 km navedenih rijeka preko pet zemalja. Udio Županije u ukupnom proračunu projekta je 170.000,00 eura, a planira se razvoj biciklističke rute uz Dravu i izgradnja odmarališta na Šoderici i Čingi Lingiju.“, istaknuo je župan.

Što se tiče područja zdravstva i socijalne skrbi, župan se dotaknuo tema kapitalnih projekata, gdje je kazao kako se projekt dnevnih bolnica u koprivničkoj Općoj bolnici nalazi u završnoj fazi pripreme, dok je u tijeku i projekt POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji. Trenutno se pripremaju zahtjevi za nadoknadom sredstava, građevinski radovi odvijaju se planiranim tempom, predstoji faza nabave medicinske opreme.

Važna tema o kojoj je župan informirao predstavnike medija je i sufinanciranje smještaja u domovima za starije i nemoćne, čemu je doprinos dao i predsjednik Pintar. Naime, Županija u svom proračunu osigurala 300 tisuća kuna za tu namjenu, a sredstva mogu koristiti korisnici smještani u privatnim domovima koji imaju status ustanove i djeluju na području Županije, a isključuje korisnike smještene u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica čiji je osnivač Županija.

Osvrnuvši se i na najavljeno poskupljenje cijena koprivničkog Doma za starije, župan je kazao kako je Županija dala suglasnost Domu za promjenu cijene, koja nije mijenjana posljednjih 16 godina, i uz koju više nije bilo moguće održati standard  i kvalitetu usluga niti ići na proširenje stacionara za kojim postoji najveća potreba i lista čekanja od osam godina.

I ovim povećanjem cijena od oko 35%, županijski Dom ostaje najjeftiniji oblik smještaja za starije i nemoćne, ta je odluka rezultat stvarnih potreba, a toga je svjesna i većina sadašnjih stanara jer nema zahtjeva za raskidom ugovora o smještaju i odlazaka.“, kazao je župan, dodavši kako će sufinanciranjem smještaja u privatnim domovima, koji su i inače znatno skuplji, i povećanjem cijena u županijskom Domu učiniti taj sustav pravednijim i optimalnijim. Visina mjesečne novčane pomoći osobama u privatnim domovima ovisit će o visini njihove mirovine, a cenzus za ostvarivanje pomoći je mirovina manja od 3.800,00 kuna. Prijedlog Odluke ići će uskoro na Županijsku skupštinu, a primjenjivala bi se od 1. srpnja ove godine. Župan je još poručio kako je „Županija bila i ostala socijalno osjetljiva, posebno prema starijim sugrađanima, kojima se, osim kroz sufinanciranje smještaja, pomaže i kroz program pomoći u kući“.

U području obrazovanja župan je izdvojio temu centara kompetentnosti, naglasivši kako je u tijeku Javni poziv osnivačima za kandidiranje ustanova za strukovno obrazovanje za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti, kojeg je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a rok prijave je do 15. lipnja.

Županija planira dvije prijave i to Obrtničku školu Koprivnica za podsektor elektrotehnike te Srednju gospodarsku škole Križevci za podsektor poljoprivrede. Obzirom da se nalazimo u regiji s ostalim županijama sjeverozapadne Hrvatske, a Ministarstvo će zatim odlučiti hoće li nam proći obje prijave ili samo jedna. Smatram kako smo na području poljoprivrede dosta kvalificirani, jer imamo najrazvijenije srednjoškolske i visokoškolske ustanove u tom sektoru, a poljoprivreda i prehrambena industrija predvođena Podravkom naši su najveći aduti.“, pojasnio je župan, dok je zamjenik Ljubić dodao kako su centri kompetentnosti namijenjeni učenicima srednjih škola, zaposlenicima u određenome strukovnom području, kao i svima drugim zainteresiranima, a riječ je o mjestima cjeloživotnog učenja i transfera novih tehnologija.

Župan je u području obrazovanja spomenuo i projekte energetske obnove osnovnih škola Prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Frana Koncelaka Drnje, za koje su jučer održane početne konferencije i potpisani ugovori s izvođačima radova, a projekti su ukupno vrijedni oko 9 milijuna kuna te su većinom sufinancirani iz Europske unije. Također je dodao kako se mnogo radilo i  na pripremi upisa u srednje strukovne škole u skladu s potrebama županijskog gospodarstva, kao i na popularizaciji strukovnih zanimanja, gdje je potrebno istaknuti nedavno predstavljeni jedinstveni projekt – portal promocije strukovnih zanimanja koji je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Županija nastavlja i s ulaganjima u programu djelatnost udruga građana koja se financira sa 650 tisuća kuna, dok je 978 tisuća izdvojeno za programu djelatnost u kulturi za ovu godinu.

Župan je najavio i 8. sjednicu Županijske skupštine, koja će se održati 12. lipnja s početkom u 16 sati u koprivničkoj Gradskoj vijećnici, na temu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, a prisustvovat će joj Uprava Društva.

Također, u subotu, 9. lipnja s početkom u 20 sati u Križevcima je na rasporedu XVI. Županijska izložba vina, na kojoj će se, između ostalog, birati i Županovo vino, a župan je najavio i otvorenje sezone „Ljeta na Šoderici“ koje će se odvijati ovaj vikend te pozvao sve zainteresirane na druženje na obali Podravskog mora. U petak, 8. lipnja posjetitelje će zabaviti koncert Gazdi koji počinje u 20 sati, u subotu je na rasporedu ŠodeVinoracija od 9 sati, uz natjecanje u kuhanju gulaša, malonogometni turnir i degustaciju vina i sireva, dok će se u nedjelju s početkom u 10 sati održati 13. festival biciklističke rekreacije koji starta iz Koprivnice te u 12,30 sati svečano otvorenje „Ljeta na Šoderici“.

Služba ureda župana