U sklopu Picokijade održana najslađa izložba „Diganke, zlevanke i prkači“

U organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca, u sklopu Picokijade, održanaje  najslađa izložba „Diganke, zlevanke i prkači“ koju je posjetio i župan Darko Koren u pratnju gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija i predsjednika Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Željka Lackovića.

Ova manifestacija svake godine ispuni đurđevački park brojnim posjetiteljima i ljubiteljima tradicionalnih slastica, a sudjelovalo je preko 40  udruga i izlagača s područja Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova te promocija već pomalo zaboravljenih starinskih vrsta kolača i autohtonih recepata naših baka.

Obzirom da Picokijada obilježava 50. godišnjicu, ova slatka izložba je imala čak tri kuma – župana, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća Lackovića, a u svom obraćanju okupljenima župan je svim sudionicima zahvalio na trudu i ljubavi koje su utkali u svoje kolače, kao i na čuvanju vrijedne kulturne baštine. O značaju održavanja ovakvih priredbi govorila je Anđela Lenhard Antolin, ujedno podsjetivši na pogaču z oreji koja je nedavno proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Nakon degustacije ukusnih slastica, na temelju odluke tročlanog žirija uručene su nagrade. KUD „Srce“ Koprivnica dobio je nagradu za najstariji zidnjak, Udruga „Čuvarice kullturne baštine Kladare“ osvojile su drugo mjesto, a  Udruga žena Drnje treće. Nagradu za najduhovitiji tekst osvojila je Udruga žena Herešin, drugo mjesto je pripalo Svetojankama, a treće mjesto Udruzi žena Bregi.

Za glazbeni dio programa pobrinula se Udruga cimbalista  Hrvatske i TS Podravska krv.

Služba ureda župana