Župan i suradnici podržali Belupovu akciju mjerenja zdravlja

U subotu, 21. travnja na središnjem trgu u Koprivnici dvanaestu godinu zaredom održana je tradicionalna Belupova akcija mjerenja zdravlja, koju su, uz brojne građane, podržali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Kroz ovu akciju Belupo nastoji aktivno osvijestiti važnost očuvanja vlastitog zdravlja, a bila je to prilika da svi zainteresirani na jednom mjestu i bez mnogo čekanja obave kontrolu općeg stanja organizma i podsjete se na važnost prevencije u zdravlju. Kao što su poručili iz Belupa, uz „dobro društvo i pozitivno raspoloženje može se postići zajednički cilj koji je više od zdravlja – ispunjen život s osmijehom na licu“.

Ovogodišnje mjerenje zdravlja bilo je najveće dosad, a u pet mini liječničkih ordinacija mjerili su se krvni tlak, razina šećera i triglicerida u krvi, očni tlak te se procjenjivao rizik za osteoporozu. Novina je bilo testiranje na hepatitis C, virusnu infekciju koja se često izostaju simptomi, a u ljekarničkom savjetovalištu mjerila se opskrba tkiva kisikom i vršni protok zraka, što su pretrage koje mogu upozoriti na rana nepovoljna stanja u tijelu i spriječiti da se zbog njih počnu razvijati zdravstveni problemi sa srcem, krvnim žilama i krvotokom.

Župan je pohvalio Belupovu inicijativu koja dugi niz godina promiče važnost brige o zdravlju te je zajedno sa suradnicima sudjelovao u mjerenjima.

Posjetitelji su mogli uživati u ukusnim delicijama u Zdravom baru, a ujedno su kod nutricionistkinja mogli izmjeriti indeks tjelesne mase (BMI), uz savjetovanje o pravilnoj prehrani koja je jedan od najvažnijih saveznika u očuvanju dobrog zdravlja.

Za dobru zabavu pobrinuo se Scifidelity Orchestra te plesna skupina JUMP, a oni malo hrabriji mogli su iskušati svoje penjačko umijeće uz umjetnu stijenu visine 7 m i stručno vodstvo iskusnih članova penjačkog kluba Elvis iz Koprivnice.

Udruga volontera Podravke – PULS kroz humanitarnu tombolu predstavila je akciju „Za prvi PULS“ čiji je cilj kupnja medicinskih uređaja i opreme za Odjel ginekologije u Koprivnici, točnije kardiotokografskog (ctg) aparata za monitoriranje stanja fetusa tijekom trudnoće i poroda te reflektora za ginekološku i trudničku ambulantu. Humanitarna tombola bit će održana i sutra, na glavnom đurđevačkom trgu, od 10 do 12 sati.

Služba ureda župana