Županija predstavila jedinstven projekt – portal promocije strukovnih zanimanja

U utorak, 29. svibnja u prostorijama Županijske uprave održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen jedinstven projekt – portal promocije strukovnih zanimanja koji je namijenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola u svrhu promocije strukovnih zanimanja u Koprivničko-križevačkoj županiji. Partneri na projektu su Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije te gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac koji su se i financijski uključili, dok podršku pružaju i srednje strukovne škole na području Županije, kao i gospodarstvenici.

Na samom početku, okupljenima se obratio župan Darko Koren koji je zahvalio svima uključenima, napomenuvši kako se mnogo se radilo na pripremi upisa u srednje škole u skladu s potrebama županijskog gospodarstva, kao i na popularizaciji strukovnih zanimanja.

Naše su aktivnosti već duže vrijeme usmjerene na motivaciju mladih ljudi da svoj životni put usmjere k strukovnom obrazovanju, što se čini kao sigurniji put prema zaposlenju. Zahvaljujemo partnerima, školama i gospodarstvenicima na prihvaćanju ove inicijative i projekta te se nadam kako ćemo i nadalje zajednički doprinositi promociji strukovnih zanimanja“, poručio je župan.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić dodao je kako je portal kruna svega onoga što se proteklih mjeseci radilo. Zajedno s partnerima, školama, gospodarstvenicima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave održani su sastanci u svim županijskim gradovima na temu upisa u srednje škole, na temelju kojih je zaključeno kako je potrebno mijenjati upisnu politiku, uvoditi nova zanimanja te razvijati motivaciju učenika i roditelja za zanimanja za su potrebna na tržištu rada. Zamjenik je pojasnio kako je usklađena upisna politika po školama, trenutno se zajedno s institucijama, gospodarstvenicima i srednjim školama obilaze osnovne škole na području Županije i prezentiraju strukovna zanimanja, a planiraju se i dani otvorenih vrata strukovnih škola na koje će biti pozvati osnovnoškolci.

Svjedoci smo toga da na Zavodu za zapošljavanje imamo nezaposlene osobe kojima nedostaje potrebnih znanja i kompetencija, dok s druge strane naši gospodarstvenici nemaju kvalificiranu radnu snagu. Želimo to promijeniti, ne možemo preko noći i ovaj projekt je samo početak koji će se s vremenom nadograđivati. Kroz portal željeli smo na jednom mjestu, uz pomoć interneta i društvenih mreža koji su mladima bliski, ponuditi učenicima i roditeljima sve potrebne informacije. Tako će moći pronaći opise zanimanja, kakve su promjene, popis srednjih škola i tvrtki, informacije o praktičnoj nastavi i stipendijama, uz naglasak na deficitarna zanimanja.“, kazao je zamjenik Ljubić te dodao kako se i nadalje planira raditi na promociji strukovnih zanimanja i upisnoj politici, s krajnjim ciljem da učenici znaju što upisuju i da se mogu zaposliti kad završe školu.

Istaknuvši kako mu je drago što Križevci mogu dati podršku ovom projektu, gradonačelnik Mario Rajn pohvalio je sveobuhvatan pristup Županije promociji strukovnih zanimanja, u koji su uključeni osnovnoškolci te je dodao kako će i nadalje podržati sve aktivnosti čiji će se dugoročni efekti vidjeti na gospodarstvu Županije i gradova, kao i na politici zapošljavanja. Čestitke Županiji uputio je i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, ukazavši na problem nedostatka kvalitetne radne snage, ali i na neinformiranost učenika o mogućnostima obrazovanja i pronalaska adekvatnog zaposlenja, u čemu će ovaj portal zasigurno pomoći. Zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec istaknula je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom hvalevrijednom projektu za koji smatra kako je dodana vrijednost u informiranju učenika i roditelja, gdje će sve relevantne informacije dobiti na jednom mjestu i na moderan način.

U ime Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije obratila se predsjednica Irena Kovačić koja je Županiji zahvalila na inicijativi te izrazila želju za daljnjom suradnjom, dok je Renata Lohajner u ime Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica podsjetila kako su prema statistici trećina nezaposlenih mladi, koje se kroz ovaj projekt želi usmjeriti u zanimanja koja se traže na tržištu, kao i pomoći poslodavcima da pronađu potrebnu radnu snagu.

Konferenciji su prisustvovali i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, predstavnik Strukovne škole Đurđevac Branko Pleadin te ravnateljica Srednje škole Koprivnica Manuela Gregurić, koja je u ime svih zahvalila Županiji što je pokrenula portal, naglasivši kako je to iskorak prema boljoj informiranosti učenika i njihovih roditelja.

Portal promocije strukovnih zanimanja možete vidjeti OVDJE, a okupljenima ga je prezentirao suradnik na projektu Miroslav Mirković iz Glasa Podravine d.o.o..

Konferenciji su prisustvovali i tajnik županije Obrtničke komore Božo Barać, predstavnica HGK Županijske komore Koprivnice Ana Mađer, direktorica Glasa Podravine Darija Lončar te viša savjetnica-specijalistica za informatičku podršku i informacijsku sigurnost Verica Ujlaki.

Služba ureda župana