07.09.2023.

Proslava svetkovine sv. Marka Križevčanina

Published in Novosti

misa centar lk 39


Središnji dio proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina okupio je danas veliki broj vjernika u Križevcima, a svečanoj procesiji od konkatedralne crkve Sv. Križa do Trga J. J. Strossmayera, gdje je održano misno slavlje, prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te članovi Županijske skupštine.

misa centar lk 6

Brojne vjernike uvodno je pozdravio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, a misu je predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

misa centar lk 39

Davati znači obogaćivati se. Onaj koji daje skuplja blago na nebu i postaje svijetli primjer potomstvu. Najveći dar je dar života, na to nas podsjeća sv. Marko kad je dao svoj život, napustio svoje stado i danas nam je uzor”, kazao je mons. Lingua.

misa centar lk 56

Sveti Marko Križevčanin zaštitnik je Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca te Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije. Rođen je u Križevcima 1589. godine, treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke crkve, profesor teologije i misionar koji je okrutno mučen i pogubljen u Košicama u današnjoj Slovačkoj, 1619. godine, a svetim je proglašen u tome gradu 2. srpnja 1995. godine.

misa centar lk 26

Svim stanovnicima Koprivničko-križevačke županije čestitamo blagdan Sv. Marka Križevčanina.

Proslava se nastavlja misom danas u 19 sati kraj kapele sv. Marka Križevčanina.

Služba ureda župana

Izvor: Prigorski.hr, ePodravina

Read 599 times