23.09.2023.

Članovi UDVDR RH KKŽ u sklopu radno-edukacijskog programa posjetili Banovinu

Published in Novosti

382774263 743507274482725 9015055123565508343 n


U subotu 23. rujna članovi UDVDR RH Podružnice Koprivničko- križevačke županije u sklopu radno-edukacijskog programa „Ratna Banovina 1991.-1995“ posjetili su bojišta Domovinskog rata na prostoru Banovine te odali počast svim poginulim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu i suverenu Republiku Hrvatsku.  

Ratni veterani su, uz financijsku podršku Koprivničko- križevačke županije, tijekom boravka na Banovini posjetili Sisak, Petrinju, Glinu, Dvor, Hrvatsku Kostajnicu, Baćin i Hrvatsku Dubicu, mjesta na kojima su se u Domovinskom ratu vodile borbe za oslobođenje Hrvatske. Veterane su dočekali predstavnici lokalne samouprave i ratni suborci, a posjet je započeo posjetom Sisku i Petrinji gdje su članovi Udruge zapalili svijeće na Trgu dr. Franje Tuđmana te s članovima URV 2. gbr „Gromovi“ posjetili županijski Kulturno-povijesni centar Domovinskog rata u Sisku i Memorijalnu sobu Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

U Petrinji su posjetili spomen obilježje “Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima Gromovima”,  a u Glini je poginulim braniteljima i civilima odana počast kod spomenika “Suza”. Tom prilikom v.d. predsjednika UDVDR KKŽ Mirko Hanžeković i član Udruge Nedeljko Ambrošić su održali predavanje o sudjelovanju specijalaca i policajaca iz naše županije u Glinskom kraju u ratno ljeto 1991.godine. Počast je odana i kod Spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Dvoru gdje je umirovljeni časnik Željko Golubić održao predavanje o koprivničkom PZO divizijunu, 202.br PZO.

Posjet Baniji se nastavio u Hrvatskoj Kostajnici na brdu Čukur gdje je kod spomenika  “Slomljeni pejzaž“ odana počast poginulom ratnom snimatelju Gordanu Ledereru. Pukovnik u miru Ivica Panđa – Orkan je održao prezentaciju o ratnom Pounju, a potom se krenulo u Baćin na mjesto stradanja 56 civila koje su srpske snage smaknule krajem rujna 1991. godine.   

U Hrvatskoj Dubici odana je počast braniteljima koji su poginuli u rujnu 1995. godine u akciji „UNA“, a među njima je bio i pripadnik koprivničkog 2.PZO divizijuna tada u sastavu 202. br PZO, Jovica Podravac kojem je Klub 61. LAD PZO kod spomenika 2.gbr "Gromovi" postavio spomen ploču u znak sjećanja.

Posjet je završen obilaskom Spomen sobe Domovinskog rata u Jasenovcu gdje je tajnik Podružnice Damir Vuković  podsjetio na sudjelovanje branitelja naše županije u sastavu 13.PO trd Koprivnica u VRO „Bljesak“.

Izvor: UDVDR RH KKŽ

Služba ureda župana

Read 739 times