17.11.2023.

U Legradu održana konferencija projekta DRAVA LIFE

 20231117 112149


Danas je u Legradu održana konferencija i prezentacija projekta „DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama“  povodom početka radova obnove rukavca rijeke Drave. Riječ je o projektu koji primjenjuje inovativni pristup upravljanju rijekama i cilj mu je stvoriti primjer najbolje prakse za obnovu rijeka u Hrvatskoj i regiji. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko – križevačke županije Željka Kolar, dok je ispred Općine Legrad sudjelovao Igor Horvat.

IMG 6744

Zamjenik Ljubić i ravnateljica Kolar su u uvodnim govorima istaknuli važnost projekta za širu društvenu zajednicu s naglaskom na očuvanje okoliša, ekološki pristup i održivi razvoj, a prigodnim riječima se uzvanicima obratio i Milan Rezo, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda koje su glavni partner projekta.

IMG 6764

Kako je naglasio direktor Rezo, provedbom projekta u kojem partnerski sudjeluju nadležna tijela iz područja upravljanja vodama i zaštite prirode, jedinice lokalne i regionalne samouprave te nevladine organizacije, uvode se nove prakse u upravljanju vodama i u zaštiti prirode na temelju brojnih iskustava širom Europe koja su pokazala kako je revitalizacija rijeka i njihovih poplavnih područja jedan od prirodi najprihvatljivijih načina poboljšanja stanja ekosustava, ali i obrane od poplava.

20231117 111512

O dosadašnjim aktivnostima i planovima za budućnost govorili su predstavnik udruge Zeleni Osijek Jasmin Sadiković, predstavnik Hrvatskih voda Igor Tošić te predstavnica WWF Austrije Tanja Nikowitz, nakon čega je upriličen i terenski obilazak lokaliteta obnove rukavca u Legradu. Početak radova na prvoj od ukupno šest lokacija je značajna prekretnica u misiji obnove jedinstvenog ekosustava rijeke Drave i predanosti održivosti okoliša i očuvanju bioraznolikosti. Aktivnosti obnavljanja bit će od neizmjerne koristi za ugrožena staništa i vrste u Natura 2000 područjima i pridonijet će boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku Dravu te će povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo.

IMG 6737

Dodajmo kako u projektu vrijednom 4,6 mil EUR-a, od kojih je 60% sredstava iz Europske unije, sudjeluju Hrvatske vode, WWF Austrija, Zeleni Osijek, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko – podravske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko – križevačke županije.

Služba ureda župana

Read 612 times