25.11.2023.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Published in Novosti

Medunarodni dan borbe protiv nasilja nad zenama

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine obilježava u znak sjećanja na 25. studenoga 1960. godine, kada je aktivistice za ženska prava sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na učestalost i brutalnost nasilja nad ženama te poslati snažnu poruku o važnosti svih aktivnosti s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama.

Udruga ”HERA” Križevci u suradnji sa Županijskim timom za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Koprivničko-križevačke županije organizira javnu akciju koja će se održati 27. studenoga od 10 do 11 sati na ulazu Gradske tržnice Koprivnica.

Javna akcija održava se u sklopu kampanje 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama koja započinje 25. studenoga, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10.prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava.

Osnovni cilj javne akcije je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Problem nasilja nad ženama ne smije ostati tajna već o toj temi treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije, koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.

Tijekom javne akcije građani će moći dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te će se dijeliti letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji.

Spomenimo kako podršku obilježavanju ovog važnog datuma svake godine pruža i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, uz predsjednicu Vericu Rupčić.

Služba ureda župana

Read 717 times