30.11.2023.

U središtu Europske unije svečano obilježena obljetnica Saveza Alpe Jadran

IMG 20231128 131811


Povodom 45 godina suradnje regija Alpe Jadran prostora, 10 godina od osnivanja Saveza Alpe Jadran i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te gotovo 20 godina članstva Mađarske i Slovenije u Europskoj uniji, u prostorima Europskog odbora regija u Bruxellesu je održana redovna sjednica Vijeća  Saveza Alpe Jadran kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima.

Radni sastanak otvorio je državni ministar za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Savezne države Štajerske Werner Amon, predsjedavajuće regije Saveza Alpe Jadran. Istaknuo je potrebu umrežavanja regija i razvoja zajedničkih projekata, ali i naglasio podršku državama Zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji i Savezu Alpe Jadran. Tako je od 1. lipnja ove godine Autonomna Pokrajina Vojvodina postala regijom članicom Saveza, dok je pismo namjere uputila Sjeverna Makedonija, a Tirana izrazila namjeru priključivanja Savezu. Naglasak je i na povezivanju s talijanskim regijama Veneto i Friuli-Venezia Giulia koje su istupile iz članstva, no prijateljski odnosi regija su se nastavili, što čini podlogu za razvoj zajedničkih projekata.

IMG 20231128 141247

Glavni tajnik Saveza Alpe Jadran Thomas Pseiner podnio je Izvješće o radu te iskazao financijske pokazatelje za 2023. godinu. Ujedno je naglasio kako 311 projekata je sufinancirano sredstvima Saveza, te ih je nekoliko prezentirano kao primjeri dobre prakse. Ispred Koprivničko-križevačke županije viši savjetnik-specijalist za europske fondove Vladimir Šadek je prezentirao projekt Alpe Adria košarkaški kup mladih – Tradicija „loptanja pod obručima“ u ruralnom području AAA u organizaciji Košarkaškog kluba Koprivnica. Važno je naglasiti kako organizacije s područja Koprivničko-križevačke županije su dosad ostvarile sufinanciranje svojih projekata od Saveza Alpe Jadran u ukupnom iznosu od 133.920,00 eura, dok je iste projekte Županija podržala u iznosu od 69.920,11 eura te na taj način osigurala kulturni, sportski, gastronomski i drugi sadržaj stanovnicima Županija.

Uslijedio je izbor predsjedavajuće regije te su predstavnici regija članica podržali kandidaturu Štajerske da nastavi predsjedanje Savezom u nadolazeće dvije godine, stoga je iznesen i radni plan za 2024. i 2025. godinu.

Po završetku redovne sjednice uslijedio je prijem za predstavnike regija članica u uredu Štajerske, kojem je prisustvovao i povjerenik Europske komisije za financije i administraciju Johannes Hahn.

Služba ureda župana


Read 719 times