25.05.2024.

Održana Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i 13. Izložba bučinih ulja Hrvatske

Published in Novosti

 WhatsApp Slika 2024 05 25 u 11.55.40 f7ea1740


Šesta po redu Međunarodna izložba bučinih ulja Alpe-Adria i 13.  Izložba bučinih ulja Hrvatske održana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Ove godine zaprimljeno je 166 uzoraka bučinih ulja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Od tog broja zaprimljenih uzoraka 131 deklarirano kao djevičansko bučino ulje, a 35 su deklarirana kao hladno prešana bučina ulja.

Ovogodišnji šampion izložbe je Christoph Jamer iz Austrije kojem je priznanje uručio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasivši kako ovakve izložbe pokazuju predan rad poljoprivrednika koji postižu visoku kvalitetu svojih proizvoda

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalio je svim proizvođačima bučinih ulja na dugoj tradiciji, znanju i trudu u obradi tla, kao i proizvodnji i preradi sjemenki, te stalnim ulaganjima u znanje i tehnologiju.

Dodijeljena su 24 zlata, od čega 11 u kategoriji hladno prešanih i 13 u kategoriji djevičanskih ulja te 91 srebro i 21 broncu. Među zlatnim nagrađenima je i OPG Miroslav Harači koji je branio boje Koprivničko-križevačke županije te osvojio zlatna priznanja. Podršku je pružio zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je prisustvovao današnjoj svečanosti.

 WhatsApp Slika 2024 05 25 u 11.55.39 0fe4f32f

 Organizator izložbe je  Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Međimurskom, Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom, Karlovačkom, Vukovarsko-srijemskom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, zatim Poljoprivrednom komorom Austrije - Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije - Ptuj i Murska Sobota. Projekt je prijavljen na nadležnu Tematsku koordinacijsku točku za ruralni razvoj i etničku baštinu koju u okviru Saveza Alpe – Adria vodi Koprivničko-križevačka županija.

 

Izvor: KKŽ; Varaždinska županija  

Read 207 times