05.06.2024.

Održan sastanak partnera projekta IBC – Inclusive Border Cycling

Published in Novosti, IBC

IMG 20240605 091243


U sklopu projekta IBC – Inclusive Border Cycling (Socijalna inkluzija valorizacijom baštine uzduž postojećih biciklističkih staza u pograničnim područjima), u austrijskom gradu Feldbachu 4. i 5. lipnja održan je radni sastanak 16 projektnih partnera iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Rumunjske, Srbije, Moldavije i Austrije, a među njima je i Koprivničko-križevačka županija.

Na sastanku se je razgovaralo o nadolazećim aktivnostima sukladno radnim paketima, financijskom planu potrošnje sredstava, te marketinškom planu, a definirani su i rokovi provedbe pojedinih aktivnosti, posebice izrade uputa za njihovu provedbu te je prezentiran komunikacijski plan.

IMG 20240605 092659

Cilj IBC projekta je valorizacija prirodnih i kulturnih vrijednosti u pograničnim područjima kroz transnacionalni razvoj biciklističkih staza i osmišljavanje inovativnih i prilagođenih turističkih proizvoda, a fokus je i na uključivanju ranjivih skupina. Stoga će se razvijati aktivnosti u koje će biti uključeni pripadnici srebrne generacije, mladi u nepovoljnom društvenom položaju i osobe s invaliditetom. Na taj način projektom će se povezati različite skupine u zajedničkim aktivnostima, a time će se razvijati i model suradnje kojemu će naglasak biti na uključivosti.

IMG 20240605 092718

Uz uključivanje lokalnih skupina u razvoj pograničnih biciklističkih ruta, jedna od aktivnosti je i valorizacija potencijala biciklističkih ruta te razvoj zajedničkog turističkog proizvoda. Kako bi se jasnije razumjele aktivnosti i potrebe biciklističkih turista, na sastanku je prezentirana analiza biciklističkih turista iz Njemačke, Austrije i Švicarske prema kojoj je utvrđen porast samostalnih biciklista, prate se utvrđene biciklističke rute poput Amazon of Europe i EuroVelo, prisutna je sve veća uporaba e-bicikala koju prati digitalni sadržaj, no za srebrnu generaciju još uvijek je važan tiskani materijal kao i fizička označenost ruta. Prateći rezultate istraživanja, ovim projektom će se nastojati obuhvatiti potrebe turista i rekreativaca svih generacija.

IMG 20240605 092718

Projektni tim IBC

Koprivničko-križevačke županije

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt IBC sufinanciran je putem INTERREG Danube transnacionalnog programa Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj). Projekt je započeo 1. siječnja 2024. te traje do 30. lipnja 2026. Ukupna vrijednost projekta je 2.737.194,00 €, podijeljenih između 16 partnera.

Koprivničko-križevačka županija u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 215.420,00 €.

IBC logo

Read 138 times