08.06.2024.

Predajom ključa grada otvoreno 56. Križevačko veliko spravišče

4s6a3708


Manifestacija 56. Križevačko veliko spravišče – spelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara započela je sinoć, velikom povorkom od preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika.

U tradicionalnoj predstavi predani su ključevi grada Varoškom sucu Stjepanu Palijanu te je tako započeo vikend zabave. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Adama Končića, a podijeljena je u dva dijela – započela je jučer pomirbom kalničkih šljivara i križevačkih purgera, a nastavlja se u nedjelju kada ćemo vidjeti hoće li se purgeri i šljivari pomoriti ili ponovno još jače posvađati.

4s6a3672

Otvaranju manifestacije prisustvovali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, križevački gradonačelnik Mario Rajn sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić,  saborski zastupnik i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, saborski zastupnik Tomislav Golubić, načelnici općina i predstavnici brojnih pokrovitelja.

4s6a3629

Subota, 8. lipnja, rezervirana je za dječje programe – od radionica i edukacija o prometu i zdravlju, do dječje spraviščijade znanosti i kulture i POOHfesta. Od 13 sati svi će imati prilike kušati svatkovskog vola od 600 kg koji će se na ražnju peći 14 sati, a kojeg su Križevčani spekli u čast Kalničanima. K.U.F.E.R. će održati zmajarsku radionicu i prezentaciju letećih zmajeva, a nakon njih izvest će leteći cirkus kabare i žonglerski show. Večer će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi i pucanjem iz topa – povijesne postrojbe Hrvatske vojske dolaze u posjet Križevačkoj djevojačkoj straži. Održat će se Večer vina i čvaraka, te warm up party nakon kojeg slijede koncerti Gazdi i Vojka V.

4s6a3806

U nedjelju 9. lipnja prijepodne kreću keramičarske radionice i prikaz običaja umivanja. Lovci kuhaju nekaj finoga, a na Sajmu vinila moći ćete pronaći ploču omiljenog banda. Središnji događaj bit će Štruklijada u kojoj će snage u izradi štrukla odmjeriti križevački mjesni odbori i gradske četvrti, a one najbolje štrukle će odabrati publika glasovanjem. Bit će tu i gvercijada na kojoj će posjetitelji moći kušati gverc brojnih proizvođača, a nakon toga će uslijediti ples, cirkus i vatreni tango. Ovogodišnje izdanje Spravišča završit će uz hitove legendarnog Gibonnija.

Izvor: Grad Križevci

Služba ureda župana

Read 172 times