27.06.2024.

Održana Početna konferencija projekta vrijednog 13 milijuna eura, dvorac Inkey postat će biser kontinentalnog turizma

Projekt Inkey 27.6. 2024 6


Danas je u prostoru Društvenog doma u Rasinji održana Početna konferencija projekta „Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma“ vrijednog gotovo 13 milijuna eura čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija.

Projekt Inkey 27.6. 2024 1

Konferenciji koja je službeno označila početak realizacije kapitalnog turističkog projekta koji će omogućiti razvoj Općine Rasinja i Koprivničko-križevačke županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske prisustvovali su ministar turizma i sporta Tonči Glavina, saborski zastupnik Tomislav Golubić, župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, ispred partnera projekta načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman i pomoćnica direktora Turističke zajednice KKŽ Kristina Sočev  te Melita Birčić ravnateljica PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ koja je pružala stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekta.

Voditelj projekta Darko Masnec uvodno je predstavio projekt naglasivši kako je ukupna vrijednost projekta 13.145.620,00 eura, pri čemu je iznos prihvatljivih troškova 12.866.989,30 eura, a bespovratna sredstva koja su osigurana iznose 10.093.877,55 eura. Cilj projekta, istaknuo je Masnec, jest obnova i prilagodba dvorca Inkey u infrastrukturu koja je u funkciji razvoja wellness turizma.

Projekt Inkey 27.6. 2024 2

„Vidjeli smo veliki potencijal u sektoru zdravstvenog turizma te smo kupnjom dvorca započeli s pripremom projekta i uspješno ga prijavili na natječaj za sufinanciranje. Projekt će se provoditi u dvije faze, dvorac će između ostalog imati spa i wellness sadržaje te u početku 64 ležajeva, a u konačnici cijeli kompleks imat će na raspolaganju 80-ak ležajeva“, kazao je Masnec.

Ravnateljica Birčić je istaknula kako je priprema dokumentacije za projekt Inkey bila prilično izazovna.

„Što se tiče pripreme prijave na natječaj ovo je možda bila i najzahtjevnija prijava u kojem smo do sada sudjelovali.  Bili smo svjesni koliko je projekt težak, jer ne radi se tu samo o obnovi dvorca, već i njegovo stavljanje u funkciju s nizom popratnih sadržaja, no zahvaljujući sjajnom timu ljudi smo na kraju uspjeli“, kazala je Birčić.

DSC 2119

Ispred partnera na projektu prisutnima se obratio načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman koji je izrazio zadovoljstvo što se krenulo u projekt kojeg Općina samostalno ne bi mogla realizirati.  

DSC 2129

„Zahvaljujući obitelji Inkey počeo je ekonomski razvoj našeg područja, a zahvaljujući Županiji koja je kupila dvorac i razvila ovaj projekt te Vladi RH i resornom ministarstvu koja je raspisala natječaj na kojem su osigurana sredstva, dvorac će opet imati sjaj i nudit će mnoštvo sadržaja. Uvjeren sam da ćemo privući velik broj posjetitelja i da će mnogi imati korist u ovoj uistinu iznimnoj turističkoj priči“, rekao je načelnik Kolman.

Čestitku je uputio i saborski zastupnik Tomislav Golubić.

270624 pocetna konferencija dvorac Inkey 35

„Čestitam Županiji i parterima, želim da se ovaj projekt realizira bez ikakvih problema i da što prije počne njegova provedba. Siguran sam da će Vlada naći potrebne financije i za drugu fazu, ovdje imamo prirodne potencijale koje trebamo iskoristiti i vjerujem da će biti mnoštvo i domaćih i stranih turista“, kazao je Golubić.

Odluka i vizija Županije da pokrene priču oko revitalizacije dvorca kako bi spriječila daljnju devastaciju i sačuvala ga za buduće naraštaje pokazala se apsolutno ispravnom, istaknuo je župan Darko Koren te naglasio kako je uvjeren da će projekt Inkey potaknuti razvoj cijelog turističkog sektora na području županije.

270624 pocetna konferencija dvorac Inkey 34

"Ovaj smo tjedan raspisali i javni natječaj za nabavu radova, dakle krenuli smo intenzivno u realizaciju, nadamo se da ćemo već za godinu i pol dana moći prisustvovati budućem velebnom izdanju koje će biti na ponos cijele županije.  Hvala resornom ministarstvu i ministru Glavini na velikom angažmanu i pomoći u osiguranju sredstava koja će biti snažan vjetar u leđa. Ovo će biti zasigurno jedan od pokretača za razvoja turizma, stoga zahvaljujem i svim partnerima koji su uključeni. Uvjeren sam da će obnova dvorca biti dodatni iskorak u turističkoj ponudi naše županije“, poručio je župan.

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina koji je prije Početne konferencije posjetio Županijsku upravu i održao kraći radni sastanak sa županom, napomenuo je kako je projekt rekonstrukcije dvorca Inkey iznimno važan za razvoj cjelogodišnjeg zdravstvenog turizma i generiranje ostalih gospodarskih aktivnosti Podravskog i Prigorskog kraja.

DSC 2158

„Dio novca preusmjeren je u projekte nerazvijenih kontinentalnih krajeva jer je jedino tako moguće graditi cjelogodišnju turističku ponudu čemu težimo. Ne može se turistička ponuda oslanjati isključivo na sunce i more, kontinent itekako ima što za ponuditi. Ovaj projekt, ali i svi koji će se realizirati, su prekretnica za kontinentalni turizam, ubrzali smo razvoj kontinenta i ovaj dvorac bit će velika turistička atrakcija. Čestitam vam na projektu, na svemu onome što ste do sada učinili. Pred vama je velik posao, no uvjeren sam da se vidimo na završnoj konferenciji na kojoj ćemo uživati u onome što ste ostvarili“, poručio je ministar Glavina.

Projekt Inkey 27.6. 2024 13

Nakon konferencije ministar i župan su sa suradnicima obišli lokaciju dvorca Inkey kako bi se ministar upoznao sa aktualnim stanjem objekta.    

Projekt Inkey 27.6. 2024 14

Današnjoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata, načelnici i predstavnici općina i gradova, županijske pročelnice i pročelnici, predstavnici školskih i znanstvenih ustanova i zavoda, predstavnici turističkih zajednica i turističkih agencija, suradnici na projektu te članovi Projektnog tima.

 Inkey vizual 2

next generation EU

„Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.”

Izvor fotografija: KKŽ; drava.info; prigorski.hr

 

Služba ureda župana


 

Read 241 times