05.07.2024.

Projekt RuralMED Mobility promovira održivu mobilnost

SCOM 2 RuralMED 1


U grčkom gradu Solunu 2. i 3. srpnja 2024. održan je 2. sastanak partnera i transnacionalni forum projekta RuralMED Mobility - Usvajanje električne mobilnosti u nedovoljno opskrbljenim ruralnim i udaljenim mediteranskim područjima.

Radi se o projektu usmjerenom na poboljšanje infrastrukture električnih vozila u ruralnim područjima, u kojem Koprivničko-križevačka županija i REA Sjever sudjeluju kao predstavnici iz Hrvatske.

Posljednjih godina električna mobilnost doživjela je značajnu primjenu u urbanim područjima EU, no infrastruktura za punjenje električnih vozila u ruralnim područjima još uvijek je nedostatna, te se ovaj projekt s time suočava.

SCOM 2 RuralMED 6

Partneri su na sastanku raspravljali o temama vezanima uz projektni i financijski menadžment, te opravdane troškove, izvještavanje i kontrolne procedure. Voditelji radnih paketa predstavili su napredak po aktivnostima, te su dogovoreni hodogram i rokovi provedbe za naredno razdoblje.

Nadalje su predstavljeni detalji provedbe pilot aktivnosti na području održive mobilnosti (elektromobilnost i mobilnost kao usluga), koje provodi sedam partnera. Jednu pilot aktivnost provodi i Koprivničko-križevačka županija, koja će u sklopu projekta izgraditi punionice za električna vozila u općinama Gornja Rijeka, Ferdinandovac, Gola i Kalnik.

Ova aktivnost bit će doprinos smanjenju emisija CO2, podršci integriranom planiranju i financiranju infrastrukture za punjenje električnih vozila, te poboljšanju povezanosti urbanih i udaljenih ruralnih područja.

Partneri su u sklopu sastanka posjetili Grčki institut transporta i Centar za istraživanje i tehnologiju, gdje su domaćini predstavili primjere dobre prakse e-mobilnosti za područje Soluna.

SCOM 2 RuralMED 11

INFORMACIJE O PROJEKTU

Projekt RuralMED Mobility sufinanciran je putem Interreg Euro-MED transnacionalnog programa Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj ; EU sufinanciranje 80%). Projekt je započeo 1. siječnja 2024. te traje do 30. rujna 2026. Ukupna vrijednost projekta je 2.856.363,90 €, podijeljenih između 13 partnera iz Španjolska, Slovenije, Hrvatske, Portugala, Bugarske, Italije, BiH i Grčke.

Koprivničko-križevačka županija u projektu sudjeluje kao partner s proračunom od 129.554.60 €.

Izvor: Projektni tim projekta RuralMED Mobility

RuralMED Mobility CMYK EN

Služba ureda župana

Read 45 times