16.07.2024.

Otkrivena i posvećena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima i nestalom hrvatskom branitelju s područja Koprivničko – križevačke županije u Pakracu

SIM 5729


Suradnjom udruga proizašlih iz Domovinskog rata u ponedjeljak, 15. srpnja na Aleji poginulih branitelja na gradskom groblju u Pakracu svečano je otkriveno spomen obilježje policajcima PU koprivničko - križevačke koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Pakrac i Lipik.

Obilježavanju sjećanja na sve poginule i nestale hrvatske branitelje s područja Koprivničko – križevačke županije prisustvovali su članovi obitelji poginulih i nestalog branitelja MUP-a, zamjenik župana Ratimir Ljubić, general pukovnik Mladen Markač, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko – bilogorske i Požeško slavonske policijske uprave, predstavnici grada Pakraca i Lipika, predstavnici nositelja projekta Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Koprivnica, kao i druge udruge proizašle i Domovinskog rata, kao i dragovoljci i branitelji iz Bjelovara i Virovitice koji su položili vijence i zapalili svijeće podno spomen obilježja.

SIM 5687

U svečanom protokolu obratio ratni zapovjednik Munja PP Koprivnica Borislav Šaulić koji je tom prigodom istaknuo: „ Ratne 1991. godine iz mirne Podravine i Prigorja došli smo na područje Pakraca i Lipika da pomognemo domaćim braniteljima u odbrani ovog dijela Hrvatske od znatno brojnijeg i bolje naoružanog agresora i u tome smo zajedničkim snagama uspjeli. Ovdje smo stekli nove prijatelje s kojima i danas održavamo kontakte, ali smo nažalost i izgubili drage kolege i prijatelje koji su položili svoje živote u odbrani ovog dijela Zapadne Slavonije. Mi te ljude nikada ne smijemo zaboraviti. Prisjećajući se tih ratnih godina Šaulić je danas poručio:“ Naša je zadaća da budemo složni i da pokažemo i dokažemo da svaki projekt možemo realizirati zajedničkim radom i suradnjom neovisno u kojoj udruzi smo okupljeni ili iz koje postrojbe dolazimo. Zahvaljujem i vama, braniteljima Koprivničko križevačke županije na odazivu u realizaciji bilo kojeg dijela ovog projekta i davanju pijeteta našim poginulim kolegama“.

SIM 5709

Sjećanje na ratne dane i svoje kolege podijelio je jedan od ratnih zapovjednika grada Pakraca Josip Huška - Gonzo kao i Kristina Škoda Vajdić u ime članova obitelji poginulih branitelja, dijete poginulog branitelja Alojza Škode koja je naglasila: „Ponosna sam što sam dijete čovjeka koji je žrtvovao ljubav, mladost i snove kako bi mi danas imali slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Rijetki su rođeni sa sposobnošću da žrtvuju sve svoje zbog dobrobiti drugog čovjeka i svojeg naroda“ i poručila: „Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta kako imena naših junaka ne bi pala u zaborav i neka nas ova ploča uvijek podsjeća na naše junake i suborce“.

Nakon duljeg niza godina na godišnjicu pogibije policajca Branka Čorka ponovo su se susreli branitelji koji su na području Zapadne Slavonije izvojevali odlučne bitke, a danas su okupljeni u udruge umirovljenika policije, prve hrvatske redarstvenike, specijalce iz više ratnih postrojbi specijalne policije, branitelje protuzračne obrane, veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i upravo ovim projektom dokazali su zavidnu razinu suradnje i koordinacije braniteljske populacije Lijepe naše.

SIM 5725

Policijski kapelan velečasni Ozren Bizek posvetio je spomen obilježje poginulim redarstvenicima i predvodio molitvu, a nakon svečanosti služio je svetu misu zadušnicu u Crkvi Uznesenja blažene djevice Marije u Pakracu. dok je policijska Klapa "Sv. Matej" iz Bjelovara domoljubnim i duhovnim pjesmama uveličala događaj.

Spomen obilježje u Pakracu su inicirali i realizirali članovi policijskih braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Koprivničko – križevačke županije uz financijsku i materijalnu potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, PU koprivničko-križevačke, Koprivničko-križevačke županije i Klesarskog obrta vl. Josipa Behina iz Koprivnice.

Ovim činom na spomen obilježju zauvijek će ostati imena naših branitelja:

ŽELJKO BABEC, ŽELJKO BALALA, DRAŽEN BANIČEK, ŽELJKO BEGOVIĆ, IVAN CIMERMAN , BRANKO ČORAK, DRAŽEN DAUTANEC, DRAŽEN ERHATIĆ, VINKO FIJAČKO, BOŽIDAR JAMBREŠIĆ, ALOJZ ŠKODA, DRAŽEN TAKAČ.

Neka im je vječna hvala i slava!


Služba ureda župana

 

Read 318 times