17.07.2024.

Otvoren novi Podravkin pogon za preradu rajčice u Varaždinu

Otvorenje pogona Podravka 13


U sklopu Tvornice voća i povrća u Varaždinu jučer je otvoren novi pogon Podravke za preradu rajčice vrijedan 13 milijuna eura.

Svečanom otvorenju prisustvovao je  predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar poljoprivrede Josip Dabro, ministar gospodarstva Ante Šušnjar, ministar pravosuđa Damir Habijan, župan Darko Koren i varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, predsjednik Uprave Radnik d.d. Mirko Habijanec te ostali poslovni partneri i zaposlenici.

Otvorenje pogona Podravka 17

Ova Podravkina investicija je veliki poticaj daljnjem razvoju gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta s naglaskom na modernizaciju i digitalizaciju procesa proizvodnje, održivog razvoja i  podizanja konkurentnosti kompanije naglašeno je na samom otvorenju.

Župan Darko Koren čestitao je predsjednici Dalić i cijeloj Upravi na završetku ove značajne investicije kao dodatni zamah gospodarstvu Koprivničko – križevačke županije te izrazio zadovoljstvo što je pogon izgradila domaća tvrtka Radnik d.d. i čestitao Mirku Habijancu, kao glavnom izvođaču radova. 

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić u svojem govoru istaknula je vrijednost i značaj ove investicije, kao i zaposlenika Podravke koji su značajno doprinijeli realizaciji ove poslovne odluke i investicije.

Otvorenje pogona Podravka 10

U ovoj investiciji od 13 milijuna eura, šest milijuna je uloženo u tehnologiju, 5,3 u pogone za skladištenje, a ulaganje od 1,8 milijuna eura u poljoprivrednu mehanizaciju. Pogon je vrlo vrijedna investicija, no htjela bih naglasiti da ovo nije samo još jedna tehnološka investicija, ovo nije samo zamjena stare linije za novu, već čini srce i središte za povećanje poljoprivredne proizvodnje za potrebe Podravke i širenja mreže kooperanata, stoga spaja tehnološku modernizaciju te unaprjeđenje efikasnosti za povećanjem poljoprivredne proizvodnje“ kazala je predsjednica Dalić. 

Martina Dalić dodala je kako je važno istaknuti uspješnu suradnju Podravke i brojnih manjih kooperanata koji osiguravaju kvalitetu sirovine: „Ovo ulaganje za nas ima poseban značaj jer Podravki donosni prednost, ostvarit ćemo samodostatnost u rajčici kao proizvodnoj sirovini. Naši će proizvodi iz rajčice biti od ovoga ljeta u cijelosti proizvedeni od rajčice s hrvatskih polja“  te im zahvalila: „Posebno smo ponosni na prirodnost i visoku kvalitetu, a naši kooperanti rade diljem Hrvatske od Istre, Međimurja, varaždinskog, koprivničkog, virovitičkog područja, pa i Slavonije. Četiristo hektara je posađeno za ovaj pogon, od kojih 340 koju obrađuju kooperanti. Hvala im na povjerenju i suradnji, mi ćemo im biti pouzdan i stabilan partner“.

Otvorenje pogona Podravka 11

Premijer Andrej Plenković čestitao je Podravki i predsjednici Dalić na ovom velikom investicijskom ciklusu modernizacije proizvodnje i značaja za poljoprivrednu proizvodnju: „Posebno veseli što je ovo investicija u proizvodnju, što znači nova radna mjesta i Podravkini proizvodi  s hrvatskom rajčicom, što je sjajan primjer dobre organizacije i vizije samodostatnosti“ i dodao: „Obzirom na ovo danas i preuzimanje poljoprivrednog dijela Fortenove  je ogroman iskorak za Podravku i uz ovu investiciju potvrda jednog jako dobrog poslovanja, zahvaljujući i vodstvu i radnicima.  Stoga imam tri poruke. Prva je čestitam, druga novo zapošljavanje i treća respekt prema onome što radite“.

Dodajmo kako je u  Podravkinoj tvornici voća i povrća u Varaždinu zaposleno ukupno 270 radnika, pri čemu je u novom pogonu otvoreno tridesetak novih radnih mjesta.


Služba ureda župana

Izvor fotografija: ePodravina, grad Koprivnica

Read 204 times