Podravsko-prigorski poljoprivredni proizvođači predstavili se na manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“

U Križevačkom poduzetničkom centru u srijedu, 20. lipnja u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju održana je manifestacija „Naše domaće, sada i ubuduće“. Radnom ručku s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, koji je održan u sklopu manifestacije, prisustvovali su i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota, dok su se svojim domaćim delicijama predstavili brojni županijski poljoprivredni proizvođači.

Cilj manifestacije je promocija hrvatske poljoprivredne proizvodnje te informiranje o novostima u Programu ruralnog razvoja, a neposredno prije ručka održana je i radionica za sve zainteresirane. Također se moglo kušati domaće proizvode s oznakama kvalitete: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka, brašno i kruh s hrvatskih polja te autohtone proizvode zaštićene u Europskoj uniji.

Prilikom svečanog otvorenja, župan je izrazio zadovoljstvo još jednom načinom poticanja domaće proizvodnje i okupljanjem poljoprivrednika te je zahvalio svima na dolasku.

Došlo je vrijeme da shvatimo da su domaća proizvodnja i domaća hrana jedni od najvažnijih preduvjeta za razvoj našeg društva, a u tome moramo svi sudjelovati, od vas proizvođača do nas političara, kao i sve razine vlasti, Ministarstvo poljoprivrede, Vlada RH i Hrvatski sabor. Županija također potiče promociju naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji ulažu mnogo truda i ljubavi kako bi stvorili hrvatski proizvod. Iskrene zahvale svima i pozivamo vas da svi zajedno damo doprinos jačanju i razvoju hrvatske poljoprivrede.“, poručio je župan.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako je promocija lokalnih proizvođača najvažnija, a za kupce je važno da mogu otići vidjeti kako njihovi proizvodi nastaju, kakve se analize i kontrole rade i slično.

Važno nam je da do vaših obitelji i na vaše stolove dođu kvalitetni hrvatski proizvodi, koji su bolji u odnosu na one uvozne, a na taj način uvelike pomažemo hrvatskom gospodarstvu. Veseli me velik odaziv proizvođača na radionice koje smo pripremili i želimo od njih čuti što možemo bolje napraviti, kako im možemo pomoći da povuku što je moguće više sredstava iz Europske unije te da zajedno dignemo poljoprivredu na veću razinu. Osim velikih sustava, koji su nam potrebni, želimo da nam oslonac budu i OPG-ovi i da svaki poljoprivrednik može živjeti od svog rada. To je misija Ministarstva i tome ćemo se i nadalje potpuno posvetiti.“, dodao je ministar Tolušić i zahvalio svima na potpori.

Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać istaknuo je kako su prepoznali značaj zaštite i promoviranja domaćih proizvoda kroz dobrovoljni sustav označavanja proizvoda, s jasno definiranim kriterijima kvalitete i sljedivosti.

Želja nam je da kroz ovakve kampanje, kao što je bio i Doručak s hrvatskih farmi, predstavimo onaj dio poljoprivredno-prehrambene industrije koji se zasniva na korištenju domaće poljoprivredne proizvodnje s jedne strane, dok s druge strane primarno želimo predstaviti OPG-ove koji stvaraju i dodanu vrijednost. Prošle smo godine na ovaj način predstavili više od 500 OPG-ova, a trenutno smo na brojci od 450. Osim za promociju, ovo je prilika i za poslati poruku potrošačima da imaju pravo na kvalitetu i znati otkuda dolaze proizvodi koje konzumiraju.“, smatra ravnatelj Barać.

Pomoćnik ministra Krešimir Ivančić još je jednom naglasio kako su lokalni proizvodi, a posebno oni s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije, visoko kvalitetni i kontrolirani, te da svaki potrošač mora biti svjestan da njihovom kupnjom pomaže domaće ljude. Također je podsjetio kako nam predstoji programiranje za razdoblje od 2021. do 2027. te je pozvao sve da se uključe u zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije i tako utječu na svoju budućnost.

Nakon uvodnih govora, župan, zamjenik Sobota, ministar Tolušić, saborski zastupnici Branko Hrg i Damir Felak s ostalim su suradnicima krenuli u obilazak izlagačkih prostora te degustaciju domaćih proizvoda, a u popodnevnim je satima održana prezentacija novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Manifestaciji „Naše domaće, sada i ubuduće“ prisustvovali su i načelnici općina, zamjenik križevačkog gradonačelnika Mario Martinčević, predstavnici Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, županijske Obrtničke komore, direktor Sektora poljoprivrede Podravke Zlatko Dimač, dekanica Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijana Ivanek-Martinčić sa suradnicima, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić te brojni ostali gosti.

Služba ureda župana