PORA sudjelovala u pripremi projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole “Vladimir Nazor” Križevci

PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Osnovna škola Vladimira Nazora Križevci i Energetski ured Grada Križevaca zajednički su pripremili projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora, s time da je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U Križevcima je održana početna konferencija na kojoj je ravnatelj škole Igor Brkić pojasnio kako je ukupna vrijednost projekta 10.020.152,33 kuna, bespovratna sredstva iznose 5.107.997,97 kuna, a preostali dio sufinancirat će Grad Križevci. Projekt će rezultirati boljim uvjetima za pohađanje nastave, ostvarit će se i značajne energetske uštede, a zgrada će prijeći iz energetskog razreda D u energetski razred B.

U ime PORA-e konferenciji je prisustvovala voditeljica Odjela za razvojne projekte Senada Ranilović koja je naglasila kako je jedna od njihovih glavnih zadaća upravo stručna i savjetodavna pomoć u pripremi i provedbi projekata koji su financirani EU sredstvima, dok je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn istaknuo važnost ulaganja u obrazovanje, kako bi se promijenilo negativne demografske trendove.

Profesor Tomislav Bogdanović zatim je održao prezentaciju o povijesti zgrade škole, nakon čega je viša savjetnica za energetsku učinkovitost Ljiljana Stojsavljević-Križan predstavila tehničke detalje projekta. Naime, ukupna površina obuhvaćena ovim projektom je 5,400 bruto kvadrata, a provodit će se građevinske, strojarske i elektrotehničke mjere što uključuje postavljanje toplinske izolacije, promjenu prozora, postavljanje LED rasvjete te solarnih panela za grijanje tople vode. Također će se ostvariti uštede od 58% u toplinskoj energiji i uštede od 28% u smanjenju emisije ugljikovodičnog dioksida.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: krizevci.hr