Župan na sjednici Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak, 1. veljače u Banskim je dvorima predsjedao prvom sjednicom Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren u ime Hrvatske zajednice županija.

Vlada RH osnovala je Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, a čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

U svom obraćanju u kojemu je iznio stav jedinica regionalne samouprave, župan je napomenuo kako „Nacionalna razvojna strategija mora sadržavati sve aspekte razvoja države, s naglaskom na gospodarstvo i investicije, obzirom na to da antipoduzetnička klima koja trenutno vlada u Hrvatskoj ne ide u prilog razvoju tih sektora“. Također je dodao kako se mora poraditi na uklanjanju administrativnih i drugih prepreka, što je ključno za ostvarivanje gospodarskog rasta.

Predsjednik Vlade Plenković kazao je kako će se izradom Nacionalne razvojne strategije dugoročno planirati razvoj države te kako će to biti dokument cijele hrvatske javnosti, dok je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila kako se izrada ovog najvažnijeg strateškog dokumenta temelji na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Hrvatski sabor usvojio 20. prosinca 2017. godine.

Trenutno postoji 200 nacionalnih strateških dokumenata i više od 1.700 lokalnih i regionalnih strateških dokumenata što uvelike otežava upravljanje i kontrolu provedbe istih, a Strategija će biti temeljni dokument za određivanje smjernica i prioriteta u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi, kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.

Ministrica Žalac ujedno je pozvala sve građane da daju svoj doprinos u oblikovanju Hrvatske kakvu žele na web stranici www.hrvatska2030.hr.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: vlada.hr