Izložbom u koprivničkoj sinagogi obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Zamjenik župana Ratimir Ljubić prisustvovao je obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta izložbom „Through Miranda’s Eyes“ koja je u ponedjeljak, 29. siječnja otvorena u koprivničkoj sinagogi, u organizaciji Židovske općine Koprivnica i Grada Koprivnice.

Riječ je o međunarodnom projektu u sklopu kojega se organizira turneja izložbe koja govori o tihom genocidu nad Romima u vrijeme Drugoga svjetskog rata. Autor izložbe je predsjednik udruge DROM Veijo Baltzar, koji je ujedno jedan od vodećih svjetskih romskih književnika i umjetnika, a izložba predstavlja inovativan način postavljanja radova te je ujedno i međunarodni brend.

Predsjednica Židovske općine Koprivnica Sanja Švarc Janjanin pozdravila je okupljene, kazavši kako je izložba pronašla put do Koprivnice, gdje je predstavljena u sinagogi, naglašavajući povezanost Roma i Židova iz Drugog svjetskog rata, čijim su se nesretnim sudbinama pridružile i druge marginalizirane skupine.

Svima njima u to vrijeme bila su oduzeta sva ljudska prava, pa i pravo na život. Djeci oduzeto pravo na djetinjstvo i odrastanje, a starijima prvo na prirodnu smrt. Obitelji su potpuno uništene. I prema zamisli tog monstruoznog režima, tu je trebala prestati postojati povijest određenih naroda i društvenih skupina. Ali njihova povijest nije prestala postojati. Pobijedile su humanost i pravda, a nama ostaju sjećanja. Sjećanja i prst upozorenja da više nikad ne dozvolimo da se to ponovi.“, poručila je Sanja Švarc Janjanin.

U ime Grada Koprivnice izložbi su prisustvovali gradonačelnik Mišel Jakšić te zamjenice gradonačelnica Melita Samoborec i Ksenija Ostriž.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prema odluci Opće skupštine Ujedinjenih naroda, svake se godine obilježava 27. siječnja, a njime se želi podsjetiti javnost na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Izložbu i putujući projekt „Through Miranda’s Eyes“ dosad je razgledalo preko milijun posjetitelja diljem Europe, a za realizaciju su osigurana sredstva iz programa Europske unije Europa za građane te iz kulturnih fondova Švedske i Norveške. Cilj projekta je potaknuti međukulturni dijalog te na primjeru u javnosti nedovoljno spominjanog holokausta Roma na nov način sagledati europsku povijest, kako bi se spriječilo ponavljanje njezinih mračnih dijelova. Predstavljajući Mirandu kao romsku Anne Frank,  izložba o holokaustu Roma čiji su autori sami Romi, dosad je postigla veliku međunarodnu prepoznatljivost. Vrhunac izložbe predviđen je u proljeće ove godine kada će biti postavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Služba ureda župana