Ministrica kulture svečano otvorila izložbu povodom obilježavanja 50. godišnjice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u subotu, 12. svibnja svečano je otvorila izložbu „Borba titana – Ivan i Josip Generalić u Hlebinama“ koja je bila centralno događanje proslave 50 godina postojanja i uspješnog djelovanja Galerije navine umjetnosti u Hlebinama.

Izložbi su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Damir Felak, brojni predstavnici institucija i udruga, umjetnici te ostali posjetitelji.

Ministrica se osvrnula na značaj naivne umjetnosti u Hrvatskoj u svijetu te njezinu bogatu povijest i povezanost sa zemljom i narodom, te je pritom zahvalila unuku i sinu dvojice velikana naivne umjetnosti Goranu Generaliću što je svoju privatnu zbirku predstavio javnosti.

Župan je zahvalio organizatorima na cjelokupnom programu proslave 50. godišnjice Galerije u Helbinama, kao i naivnim umjetnicima koji tradiciju održavaju živom te sudjeluju u projektima u kojima se promovira naiva. Među takvim projektima istaknuo je Pisanicu od srca, koja je u više od deset godina postojanja obišla Europu i svijet, dodavši kako je „naiva jedan od kulturnih brendova ovog prostora kojim se dočarava život u Podravini, na čiju smo prepoznatljivost ponosni.“

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin obratio se u ime organizatora kazavši kako je Galerija u Hlebinama bogata iznimno vrijednim fundusom, a po prvi put su na zidovima izloženi  radovi oca i sina – Ivana i Josipa Genralića. Autorica izložbe Helena Kušenić govorila je o slikarstvu dvojice titana hlebinskog slikarstva, kao i o važnim trenucima u njihovim životima, dok je Goran Generalić izrazio nadu u skoro proširenje Galerije u kojoj će svoje mjesto naći i ove slike te je zahvalio županu na kontinuiranom radu u promociji navine umjetnosti.

Uz zvukove cimbula Tomislava Zvonara, glazbenim su nastupom program uveličale Ladarice izvedbom skladbi „Pokraj vode Drave“, „Domovina“ i „Mesec sveti ober kleti“, a izložba ostaje otvorena do 13. lipnja 2018. godine.

Otvorenju izložbe prethodilo je predstavljanje publikacije „Putevima Hlebinske škole“ autorice Helene Kušenić, čiji je nakladnik Muzej grada Koprivnice, a sunakladnik Glas Podravine i Prigorja. Prva je to dvojezična turistička publikacija vezana uz naivu Podravine i šire, a obuhvaća velikane naive od prve do treće generacije Hlebinske škole te današnje nastavljače tradicije, s posebnim osvrtom na autore čije je stvaralaštvo na razmeđi Hlebinske škole i autsajderske umjetnosti. Kao što je prilikom predstavljanja naglasio ravnatelj Čimin, publikacija je zamišljena kao dio sveobuhvatnog rada na većoj pojavnosti naivne umjetnosti u sklopu turističke ponude, a suradnju više ustanova na promociji navine umjetnosti kao turističke ponude pohvalila je i pomoćnica ravnatelja županijske Turističke zajednice Kristina Sočev.

Služba ureda župana