Održano savjetovanje na temu „Uloga lokalnih regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“

U Križevcima je u petak, 29. lipnja održano savjetovanje na temu „Uloga lokalnih regionalnih zajednica u ostvarivanju prava djeteta“ kojemu je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ujedno i članica Radne skupine projekta „Županije-prijatelji djece“.

Savjetovanje je organizirano u sklopu akcije Gradovi i općine-prijatelji djece, koji provode Savez društava naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a, od 1999. godine. Kroz ovu akciju, lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a, trenutno je uključeno 113 gradova i općina, dok je počasni naziv dostiglo njih 62. Lokalne zajednice se na taj način dodatno potiče da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme te daju podršku roditeljima u odgoju. Na području Županije ovaj status trenutno ima Grad Koprivnica, dok su Križevci u postupku stjecanja dobivanja statusa, iz kojeg su razloga i organizirali ovo savjetovanje.

Okupljenima se na početku obratio gradonačelnik Mario Rajn, koji je podsjetio na brojne aktivnosti koje se provode posljednjih godinu dana kako bi Križevci postali grad-prijatelj djece, a zatim su akciju predstavile tajnica Saveza Snježana Krpes i projektna koordinatorica Iva Mandić. Savjetovanju je prisustvovao i predsjednik gradskog Koordinacijskog odbora i zamjenik gradonačelnik Danijel Šaško, koji je također pozdravio sudionike, a zatim je pročelnica Ivančić podsjetila kako se Županija među prvima uključila u projekt „Županije-prijatelji djece“ te kako će u narednom razdoblju intenzivno raditi na animiranju općina i gradova za uključivanjem u akciju, obzirom na to da je za dobivanje županijskog statusa potrebno da se 50% gradova i općina uključe u akciju , a 1/3 njih dobije prestižan status „grad-općina prijatelj djece“. Pročelnica je ujedno čestitala Križevcima na završnom koraku i kandidaturi u postizanju ovog statusa te pohvalila Koordinacijski odbor na trudu koji je uložio kako bi ispunili tražene kriterije.

Potaknuti zajedničkom željom za promicanjem dobrobiti djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, Savez društava naša djeca i Hrvatska zajednica županija 2015. godine sklopili su Sporazum o podršci i partnerstvu na provedbi projekta „Gradovi i općine – prijatelji djece  – Županije – prijatelji djece“. Sporazum kojim je iskazala interes za sudjelovanje na projektu Županija je potpisala 2017. godine te surađuje s brojnim institucijama, udrugama i drugim dionicima na ostvarivanju dječjih prava. Kako bi se motiviralo jedinice lokalne samouprave na uključivanje predloženo je da se organizira slično savjetovanje na razini Županije, gdje bi se načelnicima i gradonačelnicima predstavile sve dobrobiti ovakvog zajedničkog djelovanja.

Naglasak savjetovanja bio je na programskom području koje će se uskoro uvesti u kriterije za stjecanje statusa, a odnosi se na participaciju djece, o čemu je govorila voditeljica koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća Suzana Hergotić, dok je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić govorila o primjerima dobre prakse Grada Koprivnice. U drugom dijelu savjetovanja bilo je riječi o kandidaturi Križevaca za status grad-prijatelj djece i pripremi za ocjenjivanje.

Služba ureda župana