Povodom Međunarodnog dana obitelji održana tribina županijskog Savjeta za umirovljenike i prigodan program u Domu za starije Koprivnica

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u utorak, 14. svibnja Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije u koprivničkom je Domu za starije i nemoćne osobe održao tribinu pod nazivom „Pravna, zdravstvena i socijalna zaštita umirovljenika i osoba starije životne dobi“.

Uvodno se obratio predsjednik Savjeta, ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Željko Pintar, koji je okupljenima zahvalio što su se odazvali u zaista velikom broju, naglasivši važnost informiranja osoba treće životne dobi o svim pravima koja im pripadaju. Predsjednik Pintar dodao je kako je ta generacija mnogo uložila u ovo društvo te zaslužuje dostojanstvenu starost, materijalnu sigurnost, adekvatnu zdravstvenu zaštitu i uključenost u društveni život zajednice. Na podršci Savjetu, kao i njihovom Programu kojim se želi pomoći umirovljenicima i starijim osobama pohvalio je Županiju te je dodao kako će se sljedeća ovakva tribina održati 17. svibnja u Đurđevcu, u prostorijama INA-e s početkom u 10 sati, te 18. svibnja u Križevcima u Gradskoj vijećnici, također s početkom u 10 sati.

Tribini je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima, a u svom obraćanju čestitao je Savjetu na svim aktivnostima koje provodi s ciljem podizanja kvalitete života starijih osoba, dodavši kako Koprivničko-križevačka županija kroz brojne programe i podršku ustanovama i udrugama također brine o svojim starijim žiteljima.

Ravnateljica Doma Vesna Križan zahvalila je Županiji kao osnivaču na odličnoj suradnji i kontinuiranoj pomoći u radu, što omogućuje korisnicima vrhunske usluge i brojne kvalitetne aktivnosti te je istaknula kako su svi jedna velika obitelj u kojoj prevladavaju ljubav i razumijevanje.

Na izvaninstitucionalnu skrb za starije osvrnula se predsjednica Kluba „Mariška“ Valentina Čadavec, što se posebno odnosi na projekt gerontodomaćica koji se u suradnji sa Županijom provodi u 15 općina i gradu Đurđevcu. Upravo su Županija i Dom prepoznali važnost širenja i razvoja takvih usluga kako bi starijima omogućili kreativno i kvalitetno provođenje vremena.

Ravnateljica Križan, ujedno i potpredsjednica Savjeta, govorila je na temu „Odgovorno planiranje treće životne dobi“, s ciljem da se kod osoba starije životne dobi potakne vlastita odgovornost te je napomenula kako je važno na vrijeme planirati životne prioritete, voditi računa o smještaju i na koga možemo računati u teškim trenucima. Također je spomenula kako se na listi čekanja za Dom trenutno nalazi oko dvije i pol tisuće osoba, što je još jedan od razloga zašto je potrebno na vrijeme planirati u trećoj životnoj dobi. Članica Savjeta i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla predstavila je dostupnost zdravstvene zaštite osobama starije životne dobi, a posljednji je izlagao član Savjeta i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak, na temu „Prava iz sustava socijalne skrbi“.

Nakon tribine, a u sklopu proslave Dana obitelji i Dana Kluba „Mariška“, održan je kulturno-umjetnički program koji su izveli Mješoviti pjevački zbor umirovljenika pod vodstvom Ane Pleskalt, recitatori iz Doma te VIS Seniori i Ivan Đopar, a zabava je nastavljena sportskim natjecanjima, plesom i druženjem.

Služba ureda župana