Srednja škola Koprivnica u projektu „Partnerska mreža škola za strukovno obrazovanje između Baden-Württemberga i Hrvatske“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sastao se s ravnateljicom Srednje škole Koprivnica Manuelom Gregurić i predstavnicima Kaufmännische Schule Mergentheim kako bi razgovarali o projektu „Partnerska mreža škola za strukovno obrazovanje između Baden-Württemberga i Hrvatske – poticanje dvojnog strukovnog obrazovanja“.

Kao što je pojasnila ravnateljica Gregurić, cilj projekta je omogućiti bolje prilike zapošljavanja za mlade, a osnivanjem partnerstva za učenje između strukovnih škola iz Baden-Württemberga i Hrvatske, hrvatske će strukovne škole dobiti podršku u prilagodbi svojih obrazovnih programa i programa za osposobljavanje potrebama tržišta rada. Želi se dobiti potrebnu razinu stručnosti za prijelaz na dvojni sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a partnerstva za učenje potiču i zajednička istraživanja novih oblika podučavanja te korištenje digitalnih medija u nastavi.

Zamjenik Ljubić ravnateljici i partnerima poželio je mnogo sreće i uspjeha u provedbi projekta, naglasivši važnost razmjene iskustava, kao i prenošenja primjera dobre prakse.

Početak projekta koji će trajati godinu i pol obilježen je stručnim skupom, a nastavnici škola sudionica sudjelovat će na radnim sastancima koji će se održavati u Hrvatskoj i Baden-Württembergu, uključujući i radionicu u Europskoj akademiji za osposobljavanje i razmjenu. Nadalje, osim susreta uživo, strukovne škole sudionice i ostali partneri razmjenjivat će iskustva i virtualnim putem, a projekt će se oslanjati i na znanje i iskustvo industrijskih, gospodarskih i obrtničkih komora.

Svečano potpisivanje ugovora o partnerstvu između koprivničke Srednje škole i Kaufmännische Schule Mergentheim održano je u sklopu posjeta delegacije premijera pokrajine Baden-Württemberg Winfrieda Kretschmanna Hrvatskoj, a potpisivanju je prisustvovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Od 13 prijavljenih srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj, za provedbu projekta odabrane su tri škole – Srednja škola Koprivnica, Gospodarska škola Istituto professionale Buje i Tehnička škola Ruđera Boškovića Zagreb.

Služba ureda župana