U Križevcima potpisan Ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo

U utorak, 20. veljače u Križevcima je potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo, koji su potpisali predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva Mirko Habijanec i predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić, a događanju je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Prema dosadašnjem kolektivnom ugovoru osnovna plaća iznosila je 3.112,20 kune, dok će prema usvojenim izmjenama nova osnovica iznositi 3.750 kune, koja se uvećava za pripadajuće dodatke, sukladno tarifama i uvjetima rada, a izmjene će stupiti na snagu u ožujku 2018. godine.

Zamjenik Ljubić kazao je kako je građevinarstvo, uz prehrambenu industriju, najvažnija gospodarska grana u Koprivničko-križevačkoj županiji te je ujedno podsjetio na nesrazmjernu situaciju na tržištu rada, gdje ima preko tri tisuće nezaposlenih osoba, a istovremeno manjak kvalificirane radne snage, posebno u strukovnim zanimanjima.

Županija je pokrenula niz akcija te provela razgovore sa školama i institucijama glede upisa u strukovna zanimanja, kako bi se mladi školovali za ona zanimanja koja su potrebna na tržištu rada. Mladima želimo osigurati posao, adekvatnu plaću i budućnost te promijeniti percepciju strukovnih zanimanja u javnosti.“, poručio je zamjenik Ljubić te pozdravio potpisivanje izmjena Kolektivnog ugovora.

Predsjednik Habijanec osvrnuo se na nestimulativne odredbe Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, kazavši kako je bilo potrebno poduzeti mjere radi značajnih promjena u graditeljstvu u Republici Hrvatskoj, s ciljem ujednačavanja uvjeta rada u hrvatskom građevinarstvu s uvjetima u razvijenim europskim zemljama.

Kolektivne pregovore inicirali smo radi poboljšanja uvjeta radnika, unapređenja učinkovitosti, sprječavanja daljnjeg odljeva radnika i motiviranja kvalitetnih stručnih radnika za zapošljavanje u graditeljstvu u Republici Hrvatskoj, kao zajedničkom interesu poslodavaca i radnika.“, dodao je predsjednik Habijanec.

Kada je riječ o povećanju plaća, predsjednik Habijanec istaknuo je kako će se osnovna plaća povećati od 1. ožujka ove godine za oko 20 posto, a za intenzivne djelatnosti i deficitarna zanimanja povećanje će biti za još 10 posto.

Predsjednica Vukšić kazala je kako su izmjenama Kolektivnog ugovora postavljeni dobri temelji za znatnije povećanje plaća zaposlenih u sektoru graditeljstva i poboljšanje njihovog standarda, čime se može zaustaviti iseljavanje radnika i zainteresirati mlade za strukovna zanimanja.

Kolektivni ugovor za graditeljstvo vidimo kao važan instrument za suzbijanje nelojalne konkurencije, sive ekonomije i rada na crno. Očekujemo i uključivanje države, odnosno resornih ministarstava i njihovu konkretnu pomoć za žurno proširenje primjene kolektivnog ugovora na cijeli sektor kao i uvođenje kontrole isplata plaća.“, pojasnila je predsjednica Vukšić.

Potpisivanju Ugovora još  su prisustvovali pomoćnica ministra graditeljstva Maja-Marija Nahod i predsjednik Društva građevinskih inženjera Zagreb Zdravko Jurčec, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, saborski zastupnik Branko Hrg te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, koji su se također obratili prigodnim riječima.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr