U PORA-i predstavljene mogućnosti za povlačenje europskih sredstava u okviru Poziva “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”

Koprivničko –križevačka županija, Kulturno vijeće Koprivničko –križevačke županije i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja u suradnji s Ministarstvom kulture u četvrtak 25. siječnja organizirali su info dan na kojemu su predstavili Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“ koji je Ministarstvo objavilo u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

Navedeni Poziv usmjeren je na razvoj dobrog upravljanja u kulturi jačanjem suradnje organizacija civilnog društva i javnog sektora, a njime će se financirati aktivnosti jačanja kapaciteta relevantnih dionika u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanja javne svijesti o dobrom upravljanju u kulturi, razvoj i/ili uspostava modela sudioničkog upravljanja u kulturi, priprema i provedba kulturnih i umjetničkih programa te razvoj suradnje i umrežavanja u području sudioničkog upravljanja u kulturi. Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge i savezi udruga koji djeluju u području kulture i umjetnosti), jedinice lokalne samouprave čiji je broj stanovnika manji od 10.000 te javne ustanove u kulturi kojima je osnivač jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, a na raspolaganju je ukupno 50 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Info danu prisustvovao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je zahvalio predstavnicima Ministarstva na dolasku, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave, brojnih udruga i ustanova na iskazanom interesu.

Kulturni sektor u Koprivničko-križevačkoj županiji jako je razvijen i aktivan te u skladu s time ima velike potrebe u financijskom smislu. Institucije i udruge snalaze se na razne načine, primjerice javljaju se na natječaje Županije, gdje im pomažemo u okviru svojih mogućnosti. Kako bi ih pripremili za natječaje Ministarstva kulture i povlačenje europskih sredstava, u suradnji s našom Razvojnom agencijom PORA-om, organiziramo ovakve edukacije te im želim mnogo uspjeha u realizaciji svih planova i projekata.“, naglasio je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica PORA-e Melita Birčić kazala je kako je svrha njihovih aktivnosti pružiti potencijalnim prijaviteljima „aktualne, pravovremene i točne informacije“ te je pohvalila interes sudionika za ovaj natječaj, koji je otvoren do 28. veljače. Dodavši kako se po projektu maksimalno može dobiti i do 2,5 milijuna kuna, ravnateljica Birčić je poručila: „PORA će kao i do sada, kao partner i stručna te savjetodavna podrška, prijaviteljima pružiti svoja znanja i iskustva kako bi njihova prijava bila što kvalitetnije napravljena. Cilj nam je da im pomognemo, ali i da jačamo njihove kapacitete kako bi u budućnosti sve više i sami mogli odgovoriti na izazove pripreme EU projekata.“

Marko Gregur iz Umjetničke organizacije Artikulacije, ujedno i predsjednik Kulturnog vijeća Koprivničko-križevačke županije, pohvalio je mogućnost da se kulturna scena podigne na višu razinu te pojasnio svoje planove: „Svjesni smo kako proračuni gradova, županija pa i Ministarstva kulture imaju svoja ograničenja te kako se moramo okrenuti europskim sredstvima za realizaciju projekta koji su veći u financijskom smislu, što onda povlači i bolje druge pokazatelje. Na ovom natječaju planiramo prijaviti projekt koji će uključivati književnost, slikarstvo, dramsku predstavu u suradnji s Ludens teatrom i glazbeni dio, a uz sve to želimo staviti „u pogon“ koprivničku sinagogu, budući da se 30% iznosa može iskoristiti upravo u tu namjenu.“. Još je dodao kako je jedna od zadaća Kulturnog vijeća povezivanje svih dionika u kulturi na području Županije kako bi zajednički doprinijeli razvoju kulturnog sektora, čemu u prilog ide i tema ovog Poziva.

U sklopu Poziva, udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova, od čega je 85 % osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Služba ureda župana