Zamjenik Sobota prisustvovao sjednici županijskog Gospodarskog vijeća i prezentaciji Strategije uvođenja eura

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Koprivnica u srijedu, 28. veljače održana je sjednica Gospodarskog vijeća Koprivničko-križevačke županije te prezentacija Strategije uvođenja eura o kojoj je govorio viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić, a prisustvovao im je zamjenik župana Darko Sobota.

Na dnevnom redu sjednice bilo je Izvješće o radu Komore za 2017. godinu i Plan rada za 2018. godinu, koji su usvojeni, kao i imenovanje članova Povjerenstva za izbor novih članova Gospodarskog vijeća te najava objave Javnog poziva za kandidature za predsjednika Komore.

Tako je istaknuto kako je u prošloj godini održano 27 sjednica Gospodarskog vijeća i strukovnih grupa, održani su i okrugli stolovi, rasprave, poslovni skupovi, susreti sa stranim delegacijama te predstavljanje poduzetnika na sajamskim manifestacijama, a sve to u cilju promocije županijskog gospodarstva, otvaranja novih tržišta i jačanja vanjskotrgovinske razmjene.

Komora je pokrenula i dva nova projekta „Što ću biti kad odrastem?“ i „Partnerstvo za sve 2“, a Zaklada Komore je za stipendiranje učenika i studenata izabrala pet novih stipendista. Za poduzetnike je u prošloj godini organizirano 28 edukacija iz područja javne nabave, financija, računovodstva, poreza,  EU fondova, priprema i vođenja projekata, web marketinga i osobnih vještina te je izdano 311 dozvola za međunarodni cestovni teretni promet, 160 ATA-karneta, 669 potvrda o podrijetlu roba te 82 ovjere dokumenata koji prate robu.

Predsjednik Komore Mirko Habijanec napomenuo je kako će, prema Planu rada za 2018.godinu, osnovne aktivnosti i dalje biti zastupanje, usklađivanje i zaštita interesa županijskog gospodarstva te unapređivanje poslovanja članica kroz rad Gospodarskog vijeća i strukovnih grupa. Planirano je 30 strukovnih događanja temeljem kojih će se pokretati inicijative i aktivnosti za poboljšanje poslovanja, a predsjednik Habijanec ujedno je naglasio problem nedostatka radnika proizvodnih zanimanja te temu strukovnog obrazovanju o kojoj ovisi razvoj našeg gospodarstva, a članovi Gospodarskog vijeća zaključili su kako će upravo strukovno obrazovanje biti tema jedne od sljedećih sjednica.

Članovi Gospodarskog vijeća obaviješteni su kako je na internetskoj stranici Komore objavljen poziv za kandidaturu za predsjednika koji će biti otvoren do 15. ožujka.

Nakon sjednice Gospodarskog vijeća viceguverner Hrvatske narodne banke Vedran Šošić održao je prezentaciju Strategije uvođenja eura, naglasivši kako će Hrvatska će uvođenjem eura ostvariti značajne i trajne koristi. Uvođenjem eura uklonit će se jedna od velikih ranjivosti hrvatskog gospodarstva – valutni rizik, a otklanjanje transakcijskih troškova, tečajnih razlika i troškova konverzije pozitivno će djelovati na gospodarstvo i građane. Još je dodao kako se većina troškova uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu.

Viceguverner Šošić upoznao je poduzetnike i druge sudionike s procesom uvođenja eura, dodavši kako je prvi korak javna rasprava koja je u tijeku, zatim ulazak u europski tečajni mehanizam tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, no nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura.

Nakon prezentacije raspravljalo se o mogućem povećanju maloprodajnih cijena te o utjecaju uvođenja eura na već sklopljene poslovne ugovore te poslovanje s drugim zemljama, a ciklus prezentacija s temom uvođenja eura Hrvatska gospodarska komora organizira u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom diljem Hrvatske.

Služba ureda župana