Župan i zamjenik Ljubić održali prijem za predavače Škole hrvatskog folklora

Povodom završetka zimskog ciklusa Škole hrvatskog folklora, župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić u petak, 12. siječnja održali su prijem za predavače Škole, čiji je organizator Hrvatska matica iseljenika.

Zimski ciklus Škole treću se godinu zaredom održavao u Koprivnici i to od 3. do 12. siječnja, obuhvaćao je program plesova, nošnji, pjesama i glazbala hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru, a polaznici su tako učili narodne plesove Gorskog kotara i Grobinštine, Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Samoborskog, Zaprešičkog, Vrapčanskog i Zagrebačkog prigorja i polja, Sesvetskog, Zelinskog, Vrbovečkog prigorja i polja, Zagorja, Međimurja i Podravine te gradišćanskih Hrvata.

Naglasivši važnost Škole za očuvanje bogatstva hrvatske tradicijske kulture, župan je organizatorima zahvalio što su ponovno odabrali Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju, dodavši: Osim na čuvanju tradicije, zahvaljujem vam i što pronosite vrijednosti našeg nacionalnog identiteta među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine te ih time povezujete. Ponosni smo što osnivač stručnog programa ove Škole dr. sc. Ivan Ivančan, koji je obilježio hrvatsko tradicijsko kulturno stvaralaštvo, dolazi upravo iz ovog područja te nas veseli daljnja suradnja, kao i završni koncert na kojemu će polaznici pokazati sve što su naučili.“

U ime Hrvatske matice iseljenika obratila se rukovoditeljica Odjela za kulturu Snježana Jurišić, koja je županu i suradnicima zahvalila na prijemu, kao i na cjelokupnoj podršci Školi, kazavši kako su glavni ciljevi „ojačati i sačuvati hrvatski tradicijski kulturni identitet u kontekstu iseljeništva i manjinskih hrvatskih zajednica“ te je predstavila aktivnosti i predavače.

Ovaj projekt nam je važan jer okuplja vrsne stručnjake iz područja folklora, kulturne baštine, etnologije i etnomuzikologije, a na taj način omogućavamo iseljenicima, odnosno folklornim ansamblima i kulturno-umjetničkim društvima koja djeluju izvan Hrvatske, da dobiju potrebna stručna znanja kako bi u svojim zajednicama podučavali o hrvatskoj tradicijskoj kulturi.“, kazala je rukovoditeljica Jurišić, ujedno zahvalivši predavačima te programskom stručnom voditelju Škole Andriji Ivančanu, koji je bio spriječen prisustvovati prijemu, na trudu  koji ulažu u edukaciju polaznika, kao i Folklornom ansamblu Koprivnica na pomoći pri organizaciji. Još je dodala kako je 2018. godina proglašena europskom godinom kulturne baštine, a ovaj je projekt prvi u Europskoj uniji koji je krenuo s obilježavanjem, što je izvrsno prihvaćeno.

U Školu je ove zime bilo uključeno preko 120 polaznika iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva, primjerice SAD-a, Australije, Njemačke, Švicarske, Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i drugih zemalja. Predavači Tibor Bün, Vjekoslav Martinić, Katarina Horvatović i Nerina Štajner izrazili su zadovoljstvo boravkom u Koprivnici, istaknuvši kako ovdje imaju sve potrebne uvjete za rad te odlične povratne informacije od polaznika.

Okupljenima se u ime županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga obratila i predsjednica Nada Šešić, pojasnivši kako Zajednica broji 56 sekcija, 57 udruga te 4 tisuće aktivnih kulturnih amatera, te je također uputila zahvale organizatorima na dolasku u Koprivnicu, a Županiji na višegodišnjoj podršci.

Drago mi je što Županija i Grad podržavaju održavanje Škole jer na taj način tradicijska kultura dolazi do većeg izražaja u životu lokalne zajednice, a posebno mi je zadovoljstvo što je edukacijama prisustvovalo i 20-tak članova županijskih folklornih društava.“, poručila je predsjednica Šešić te ujedno pozvala sve zainteresirane na završni koncert polaznika Hrvatske škole folklora koji će se održati večeras, 12. siječnja s početkom u 20 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici.

Služba ureda župana