Župan održao konferenciju za medije o događanjima na Piškornici

Povodom nedavnih događanja koja su se odvijala u Regionalnom centru za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica župan Darko Koren održao je izvanrednu konferencije za medije.

Smatram da se sve što se dogodilo u proteklih par dana temeljilo na želji stjecanja političkih poena,“ naglasio je župan na početku te se ukratko osvrnuo na dolazak ministra Slavena Dobrovića na Piškornicu istaknuvši: „Došao je u posjet odlagalištu na potpuno neprimjeren način. U takvim situacijama mora se djelovati institucionalno, trebao je kontaktirati županijske čelnike, župana, načelnika stožera za zaštitu i spašavanje i sve ostale faktore u toj priči. On to nije napravio nego je demonstrativno došao na samu lokaciju i sazvao tiskovnu konferenciju koja je bila poslana memorandumu MOST-a“. Isto tako, naglasio je kako je pomoćnica ministra Dobrovića, Lidija Runko Luttenberger „svojim priopćenjima o opasnosti požara za zdravlje građana nepotrebno uznemirila javnost.“

IMG_2015mŽupan se osvrnuo i na buduće radnje i aktivnosti Piškornice te istaknuo kako više neće biti dovoza otpada izvan granica četiri županije sjeverozapadne Hrvatske i zaključio: „Želimo da se u pravom smislu gospodari otpadom. Trudit ćemo se da Piškornica profunkcionira u što kraćem roku“.

O razlozima zapaljenja otpada na Piškornici govorio je direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica Mladen Jozinović koji je objasnio kako je do zapaljenja došlo zbog kemijskog procesa fermentacije pet godina starog otpada. Također, prisutne je upoznao i s radovima unaprjeđenja sigurnosne situacije na samom odlagalištu te dodao: „Obzirom na nastalu situaciju u cilju sigurnosti javnosti mi ćemo iznajmiti vatrogasno vozilo od Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica da tamo bude 24 sata na dan. Plaćamo i zaštitare koji čuvaju odlagalište, postavit ćemo još četiri kamere za dodatan video nadzor, postavit ćemo i mjernu stanicu za kontroliranje kakvoće zraka čije ćemo rezultate objavljivati na internetskim stranicama poduzeća, radimo i na postavljanju baklje na kojoj bi gorio metan koji se nakuplja u otpadu.“ 

Na kraju konferencije prisutnima se obratio i zamjenik župana Ivan Pal koji ujedno obnaša dužnost načelnika Stožera zaštite i spašavanja te naglasio: „Ako ste primijetili niti jedna jedinica lokalne samouprave koja gravitira na ovom prostoru na čelu s Gradom Koprivnicom, nije aktivirala svoj stožer za zaštitu i spašavanje jer nije bilo ni potrebe za tim. Slažem se da se dogodio veliki incident, ali ipak ne toliki kakav je plasiran medijima“.

Služba ureda župana