Župan potpisao sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama, dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima te sufinanciranja smještaja u privatnim ustanovama za smještaj starijih i nemoćnih osoba

U četvrtak, 8. veljače u prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren potpisao je sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2018. godini, dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima te sufinanciranja smještaja u privatnim ustanovama za smještaj starijih i nemoćnih osoba. Sporazumi su potpisani s gradonačelnicima Križevaca i Đurđevca, Mariom Rajnom i Hrvojem Jančijem te predsjednicom Kluba za starije osobe „Mariška“ Valentinom Čadavec i ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđicom Trbus, a potpisivanju su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice županijskih upravnih tijela.

Župan je okupljenima zahvalio na dolasku i interesu za ove važne društvene teme, dodavši kako se program pomoći u kući starijim osobama na ovom području provodi već desetu godinu te kako je „Županija među prvima na učinkovit način osigurala mrežu pomoći starijim osobama u njihovim kućanstvima“, kroz godine razvijajući taj sustav suradnjom s jedinicama lokalne samouprave.

Stigli smo do toga da je u program uključeno 20 općina i gradovi Križevci i Đurđevac, a prošle  se godine brinulo o gotovo 400 osoba. Iako se prvenstveno pokazao kao odgovarajući model izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, dodana vrijednost programa je zapošljavanje teže zapošljivih društvenih skupina, a važno je naglasiti kako su i ove godine osigurana sredstva u iznosu od milijun i 300 tisuća kuna u županijskom proračunu. Također, Županija je dosad u taj program uložila oko 7 milijuna kuna, a gradovi i općine preko 4 milijuna.“, kazao je župan, zahvalivši svima koji na bilo koji način sudjeluju u programima pomoći starijima te izrazivši želju u nastavak kvalitetne suradnje.

Osvrnuvši se na problem socijalne izoliranosti starijih osoba, posebno u ruralnim područjima, predsjednica Čadavec zahvalila je Županiji i jedinicama lokalne samouprave na podršci koja traje već deset godina, istaknuvši kako se iz iskustva na terenu pokazalo kako je to jedina pomoć na koju korisnici mogu sigurno računati.

Osim obavljanja kućanskih poslova i higijene, ono što je najvažnije je upravo taj socijalni kontakt i socijalna uključenost, što je i najveća kvaliteta ovog programa, a to je vidljivo i iz evaluacijskih istraživanja te kroz povratne informacije samih korisnika.“, dodala je predsjednica Čadavec, poručivši kako će u narednom razdoblju raditi na proširenju i unapređenju usluga kako bi još bolje odgovorili na potrebe starijih osoba.

Ravnateljica Trbus pridružila se zahvalama Županiji i jedinicama lokalne samouprave, naglasivši kako smo jedna od rijetkih sredina, koja je nakon stupanja na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi 2014. godine, kada je pomoć u kući postala socijalna usluga, imala sluha kako je to program koji je neophodan i koji je potrebno podržati.

Zahvaljujem svima koji su pronašli razumijevanje za provođenje programa pomoći u kući starijim osobama te osigurali potrebna sredstva. Naše se korisnike redovno obilazi, a osim nužne pomoći, važno je da osjećaju da netko o njima brine. Cijeli nas projekt oplemenjuje kao zajednicu.“, kazala je ravnateljica Trbus, ujedno zahvalivši i Klubu „Mariška“ na suradnji.

Gradonačelnik Rajn naglasio je „važnost kontinuiteta skrbi o starijima osobama, kao civilizacijskog standarda, te kako svaka društveno odgovorna lokalna i područna samouprava ima obvezu podržavati takve programe“, poručivši kako će Grad i nadalje u partnerskom odnosu sa Županijom sudjelovati u razvoju ovakvih i sličnih aktivnosti.

Dodavši kako se u Đurđevcu brinu o 25 korisnika, gradonačelnik Janči također je istaknuo „važnost suradnje Županije, ustanova i jedinica lokalne samouprave na projektima koji doprinose boljitku lokalne zajednice i poboljšanju kvalitete života“, kazavši kako se Đurđevac paralelno prijavio i na program Ministarstva rada kako bi za još više korisnika omogućili usluge koje im trebaju.

Kao što je napomenuo župan, ove je godine za navedene usluge osigurano nešto više od 1,3 milijuna kuna, od čega se 986 tisuća izdvaja za pružanje usluga pomoći u kući, 56 tisuća za dnevni boravak te 300 tisuća kuna za sufinanciranje smještaja u privatnim ustanovama socijalne skrbi.

Služba ureda župana