Župan upriličio svečani prijem za višestruke darivatelje krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi župan Darko Koren je u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica upriličio svečani prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada kada je 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, a ovaj prijem bila je prilika da se nagrade darivatelji krvi koji su krv dali po sto i više puta.

Nakon prigodnog programa Mješovitog pjevačkog zbora  Kluba za starije osobe „Mariška“ pod vodstvom Ane Pleskalt, pozdravne riječi uputila je predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Dubravka Jaković te zahvalila svim darivateljima krvi na njihovoj humanosti img_4503mi solidarnosti i na odličnim rezulatima koji Koprivničko-križevačku županiju uzdižu na prvo mjesto u Republici Hrvatskoj po broju doza prema broju stanovnika.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev te pri tom zahvalila Županiji na ovom već tradicionalnom prijemu i obavijestila prisutne kako je Koprivničko-križevačka županija od 2012. godine na prvom mjestu prema broju davanja krvi na sto stanovnika. Naime, istaknula je kako je u 2012. godini u županiji prikupljeno 8,553 doza krvi, u 2013. godini 8,258, u 2014. godini 8,171 doza krvi dok je u 2015. godini prikupljeno 8,614 doza. Pored toga, dodala je kako je u prvih devet mjeseci ove godine prikupljeno ukupno 6,511 doza od čega je u Koprivnici prikupljeno 4,525 doza krvi, u Križevcima 1,082 dok je u Đurđevcu prikupljeno 904 doza krvi.

Riječi zahvale za humanost i ustrajnost u davanju krvi uputio je župan istaknuvši: „Smisao ovog već tradicionalnog prijema je prije svega da se Vama, darivateljima zahvali na tome što ste toliko puta svoje najvažnije tekućine dali za nečiji život. Dobrovoljno darivanje krvi je još jedna izuzetno važna disciplina u kojoj je Koprivničko-križevačka županija najbolja u Republici Hrvatskoj.“ Dodao je kako osoba koja daruje krv za nečiji život ima u sebi „unutarnji poziv od rođenja i najmanje što možemo učiniti za Vas je da ovaj dan obilježimo u zahvalu na Vaš human rad i beskrajnu plemenitost koju pružate. Ovaj plemeniti poziv davanja plemenite krvi je jedno najveće davanje koje je poznato u ljudskom rodu i od srca Vam još jednom hvala na tome“.

img_4444mUime Kluba 100 koji djeluje u županijskom Društvu Crvenog križa, okupljene je pozdravio predsjednik Kluba Stjepan Lončar te pri tom predstavio Spomen knjigu u kojoj se nalaze svi najzlatniji darivatelji krvi, nakon čega je ravnateljica Sočev u znak zahvalnosti svima koji su sudjelovali u izradi ove knjige uručila zahvalnice.

Ove godine, narukvice Crvenog križa i srebrnjak s likom Sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije primili su sljedeći darivatelji koji su krv dali po sto i više puta: Martin Strmecki, Ivan Matota, Josip Bauman, Ranko Šegerc, Josip Špehar, Josip Gregurec, Mijo Krolo, Branko Djurašević, Marijan Mraz, Zlatko Priščan, Ivan Domišljanović, Dražen Šadek, Vladimir Mašić, Marijan Rošker i Franjo Tukša.

Narukvice i srebrnjak darivateljima krvi uručili su župan i predsjednica Jaković, a uime nagrađenih zahvalu na ovom prijemu i prepoznavanju plemenitog rada uputio je Josip Špehar.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ivan Pal te predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić kao i mnogi drugi uvaženi gosti i uzvanici.

Služba ureda župana