Županijski gospodarstvenici predstavili se na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2018.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2018., jedna od najvećih i najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, po 21. put otvorio je svoja vrata, a održava se  od  10. do 14. travnja na prostorima Slobodne zone Hercegovina. Ovogodišnja zemlja partner je Republika Srbija, a predstavlja se više od 800 izlagača iz dvadesetak država, od kojih su najzastupljenije one iz regije te Kina, Mađarska i Italija. U okviru Sajma održavaju se i dvije podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije, kao i brojne tematske konferencije, forumi i stručni skupovi.

Direktorica Sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u svojim su obraćanjima istaknuli pozitivne poruke o važnosti gospodarske, ali svake druge suradnje, a Sajam je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazavši kako će se zalagati za zajedničko tržište u regiji i gradnju bolje budućnosti. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Vlade Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji je i pokrovitelj Sajma te je primio priznanje za višegodišnju suradnju i međunarodnu promociju manifestacije.

Otvorenju Sajma prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec te brojni državnici i gospodarstvenici iz regije i svijeta.

Nakon otvorenja, krenulo se u obilazak izložbenog prostora koji se proteže na 30 tisuća kvadratnih metara, a Županija, županijska Obrtnička komora i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja podržali su predstavljanje 22 poduzetnika i obrtnika na zajedničkom izlagačkom prostoru u organizacije HGK Županijske komore Koprivnica. Cilj predstavljanja je produbljivanje gospodarskih veza s Bosnom i Hercegovinom, a među izlagačima potrebno je izdvojiti tvrtku Podravka.

Župan je kazao kako su Županija, županijski poduzetnici i tvrtke prisutni na Sajmu u Mostaru od samih početaka, dodavši: „Tržište Bosne i Hercegovine predstavlja prvog vanjsko-trgovinskog partnera Hrvatskoj općenito, a isto je i s Podravkom, tako da su zaista opravdana sredstva koja se ulažu u marketing i promociju na ovom prostoru. To je jedna prirodna povezanost koja datira još iz onih zajedničkih vremena i apsolutno nema sumnje da je Podravka ovdje izuzetno dobro prihvaćena kao gospodarski subjekt. I ove je godine Sajam privukao impresivan broj izlagača i posjetitelja, a njegova je posebnost što okuplja i vodeće regionalne političare.

Župan, predsjednik Županijske gospodarske komore Habijanec, predsjednik Uprave Podravke Pucar te direktor Podravke za Bosnu i Hercegovinu Milan Šarlija zajedno s premijerom Plenkovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Burilovićem i ostalim visokim dužnosnicima obišli su županijske izlagačke prostore.

Obzirom na to da Podravka ove godine obilježava dvije važne obljetnice, 70 godina postojanja te 60 godina od prvog pojavljivanja u trgovinama svojih glavnih proizvoda, premijer je predsjedniku Pucaru uputio čestitke. Također je istaknuo kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina ostvaruju više od 2 milijarde eura trgovinske razmjene, poručivši: „Hrvatska je susjed, prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine. I na tom tragu usmjerit ćemo sve naše aktivnosti, a gospodarstvo je ono što svakodnevno jača naše odnose.

Predsjednik Pucar naglasio je kako je su važne ovakve manifestacije u kojima se susreću s partnerima i sudionicima gospodarskog razvoja u cijeloj regiji, dodavši: „Iznimno smo ponosni što se Podravku smatra domaćom kompanijom u cijeloj regiji i stoga sve naše uspjehe i obljetnice obilježavamo ovdje, s bosansko-hercegovačkim gospodarstvenicima, ali i onima iz cijele regije.“

U sklopu Sajma održana je i tradicionalna svečana večera za brojne gospodarstvenike i političke uglednike kojoj su domaćini bili Koprivničko-križevačka županija, Podravka i HGK Županijska komora Koprivnica, a dan prije Sajma, u Mostaru je svečano otvoren Ured Hrvatske gospodarske komore kako bi se još više doprinijelo jačanju gospodarske razmjene, trgovinskih odnosa i ulaganja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Služba ureda župana