Županijski Zavod za javno zdravstvo predstavio publikaciju na temu ovisnosti među srednjoškolcima

Zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima je u srijedu, 21. ožujka prisustvovao predstavljanju publikacije „Stanje i trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije – komparativna studija 2002., 2007., 2012., 2017.“

Rezultate istraživanja predstavila je autorica publikacije Davorka Gazdek iz Službe za javno zdravstvo i socijalnu medicinu koja djeluje pri Zavodu, koja je naglasila kako periodički provode istraživanja zlouporabe sredstava ovisnosti među učenicima srednjih škola Koprivničko-križevačke županije radi procjene učestalosti konzumiranja duhana, alkohola, opojnih droga i igara na sreću te praćenja trendova. Zavod je proveo ukupno četiri istraživanja

2002., 2007.,  2012.  i  2017. godine, pri čemu je posljednje pokazalo visok udio srednjoškolaca koji su probali alkohol (85,2%), koji imaju iskustvo s pušenjem duhana (53,1%) te porast  udjela srednjoškolaca koji su probali opojne  droge i povremeno ih konzumiraju (17,7%). Visok je udio srednjoškolaca, njih 27,9%, koji imaju iskustvo s igranjem igara na sreću, a istraživanje pokazalo i kako gotovo petina srednjoškolaca svakodnevno puši (19,6%). Također autorica je dodala kako drogu češće konzumiraju mladići nego djevojke te srednjoškolci  završnih  razreda, a u  porastu je konzumiranje sintetičkih droga, poglavito sintetičkih kanabinoida koji su mladima lakše dostupni. Među ohrabrujućim podacima valja izdvojiti kako je u opadanju udio učenika koji svakodnevno puše, a porastao je udio učenika koji nikada nisu konzumirali alkohol.

Okupljenima se uz ravnateljicu Zavoda Draženku Vadlu obratio i zamjenik Ljubić koji je pohvalio rad na predstavljenim istraživanjima kao i napore na prevenciji ovisnosti među mladima, a o publikaciji su govorili i recenzenti Milan Čapalija i Dragica Katalinić.

Publikaciju „Stanje i trendovi zlouporabe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije – komparativna studija 2002., 2007., 2012., 2017.“ možete pročitati OVDJE.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: http://www.zzjz-kkz.hr