Županijsko Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga potpisalo Protokol o suradnji u borbi protiv droga

U povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Banskim je dvorima održana tematska sjednica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH s predsjednicima županijskih povjerenstava za suzbijanje zlouporabe droga, kojoj je u ime Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Koprivničko-križevačke županije prisustvovao predsjednik Ratimir Ljubić, ujedno i zamjenik župana.

Predsjednik Povjerenstva Ljubić okupljenima je predstavio županijski Akcijski plan za suzbijanje zlouporabe droga u kojemu središnje mjesto imaju školski preventivni programi, a za koje Koprivničko-križevačka županija osigurava sredstva iz svojih izvornih prihoda, dok borbi protiv ovisnosti doprinos daje i Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti koje djeluje pri Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Tematskom sjednicom predsjedala je potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja je najavila institucionalnu i financijsku podršku programima na području ovisnosti,  a zatim su predstavljeni trendovi zlouporabe droga na nacionalnoj i županijskoj razini.

U nastavku sjednice potpisan je Protokol suradnje između županijskih povjerenstava za suzbijanje zlouporabe droga, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH, koji ima za cilj osigurati učinkovitu koordinaciju u provedbi programa prevencije i tretmana ovisnosti, potaknuti u lokalnim zajednicama razmjenu iskustva i najbolje prakse u provedbi politike prema ovisnostima i ovisničkim ponašanjima te pružiti dodatnu podršku postojećem institucionalnom okviru suzbijanja ovisnosti.

Na ovaj način osnažit ćemo suradnju i omogućiti lakši rad županijskim povjerenstvima. Stanje  je dobro i sustav funkcionira, no uvijek postoje prijetnje. Ohrabruje da je broj smrti uslijed predoziranja smanjen, ovisnici sve duže žive i sve duže su u tretmanu liječenja.“, kazao je ravnatelj Vladinog Ureda Željko Petković, dodavši kako je započeo provođenje projekta on-line intervencija.

Služba ureda župana