Biskup Mrzljak otvorio izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“

Prošlog je vikenda u Muzeju grada Koprivnice varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak otvorio izložbu „Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije“, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

U sklopu izložbe, u 313 kataloških jedinica prikazani su najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, predstavljena su biskupijska blaga, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja. Izložba sadrži i multimedijske sadržaje, među kojima je i glazbena podloga monsinjora Anđelka Igreca, poznatog varaždinskog dirigenta, skladatelja i orguljaša te voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.

Među predmetima izložbe nalaze se i Papin dokument ustanovljenja Varaždinske biskupije, dokumenti imenovanja mons. Marka Culeja za prvog biskupa, kao i njegovog nasljednika mons. Josipa Mrzljaka, osobni predmeti biskupa Culeja – krunica, ručni sat te obiteljske fotografije, kao i osobne fotografije biskupa Mrzljaka, među kojima je i ona sa sakramenta svete potvrde s današnjim blaženikom kardinalom Alojzijem Stepincem.

Izložena je i nedavno obnovljena najstarija knjiga u vlasništvu Biskupijske knjižnice Varaždin iz “Zbirke Čazmansko-varaždinski kaptol”, a radi se o tzv. Zagrebačkom misalu iz 1511. godine koji ima drvene korice obučene u kožu s metalnim kopčama, a na 331 stranici sadrži kalendar, Kanon, Mise, brojne notne zapise i grafičke priloge.

Izložba će u Muzeju grada Koprivnice biti postavljena do 18. lipnja 2018. godine.

Služba ureda župana