Boravak u Križevcima Predsjednica nastavila obilaskom Visokog gospodarskog učilišta, Srednje gospodarske škole i Osnovne škole „Vladimir Nazor“

Tijekom svog boravka u Križevcima, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno sa županom Darko Korenom, gradonačelnikom Križevaca Mariom Rajnom i suradnicima posjetila je Osnovnu „Vladimir Nazor“, Srednju gospodarsku školu te Visoko gospodarsko učilište.

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora Predsjednicu su dočekali ravnatelj Igor Brkić, nastavnici i brojni učenici, a tom joj je prilikom učenik Gabrijel Katalenić predstavio sudjelovanje škole na Skype-A-Thonu, dok je profesor Tomica Turković govorio o popularnim radionicama iz robotike. Učenici su zatim Predsjednici pokazali svoje vještine u robotskom nogometu te joj predložili da zaigra s njima, što je s oduševljenjem prihvatila. Osnovnoškolcima je na kraju poručila kako su oni budućnost ove države te da očekuje među njima nove predsjednike, premijere i ministare i zahvalila im na toploj dobrodošlici.

Predsjednica se zatim sastala s dekanicom Visokog gospodarskog učilišta Križevci Marijanom Ivanek-Martinčić, ravnateljem Srednje gospodarske škole Križevci Tonijem Svobodom, prodekanicom za nastavu i studente Tatjana Jelen, pročelnicom Odjela za stručne studije Marcelom Andreata-Koren te pročelnicom Odjela za specijalističke diplomske stručne studije Kristinom Svržnjak, kao i ostalim profesorima i učenicima.

Na sastanku je Predsjednici predstavljeno djelovanje i razvojni put navedenih obrazovnih ustanova, koje naglasak svog rada s učenicima stavljaju na praktičnu nastavu, što je i jedan od ključnih ciljeva kurikularne reforme, a sve kako bi mladi bili što spremniji za ulazak na tržište rada koje se bori s nedostatkom kvalificirane radne snage. Ravnatelj Svoboda kazao je kako Srednja gospodarska škola realizira programe trogodišnjih i četverogodišnjih obrazovnih smjerova koji osposobljavaju učenike za rad na različitim poslovima u poljoprivredi te djeluje kroz rad ratarskog, voćarskog, vrtlarskog, govedarskog, mljekarskog i strojarskog praktikuma.

Dekanica Ivanek-Martinčić, govoreći o nastanku Visokog gospodarskog učilišta, kazala je kako je osnovano 1998. godine Uredbom Vlade Republike Hrvatske kao samostalno javno visoko učilište, a svoje korijene veže uz tradiciju najstarijeg poljoprivrednog i šumarskog učilišta u ovom dijelu Europe koje je s radom započelo 1860. godine kao Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište. Učilište se smatra kolijevkom znanstvenog i stručnog rada te obrazovanja u poljoprivredi, a ujedno je i prva visokoškolska ustanova u području poljoprivrede u Hrvatskoj. Uz već spomenuti naglasak na praktičnoj nastavi i vježbama, što čini čak 60% programa, dekanica je istaknula kako je jedna od osnovnih djelatnosti Učilišta znanstveno istraživački rad, a u istraživanja su uključeni i studenti, kojih je trenutno 550. Od programa izvode se Stručni studij Poljoprivreda, Specijalistički diplomski stručni studij Poljoprivreda te Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment u poljoprivredi, a zajedno sa Srednjom gospodarskom školom Učilište posjeduje 90 ha zemljišta na kojemu organizira poljoprivrednu proizvodnju. Učilište broji 54 zaposlena, a osim s lokalnom samoupravom, odlično surađuje i s poljoprivrednicima i gospodarstvenicima te je aktivno u međunarodnim projektima, a vizija mu je biti vodeća visokoškolska ustanova za stručno obrazovanje u poljoprivredi i odgovarajućim područjima obrazovanja, u okviru modernoga multidisciplinarnoga Veleučilišta u Križevcima.

Nakon upoznavanja s djelovanjem ustanova, Predsjednica je obišla mljekarski praktikum Srednje gospodarske škole koji je poznat po kvalitetnim domaćim mliječnim proizvodima, napravljenim od mlijeka proizvedenog na školskoj farmi, čime je završen njezin boravak u Križevcima.

Služba ureda župana