Brojni osnovnoškolci na 7. Susretu hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“

U Hrvatskom domu u Križevcima prošlog je vikenda, kao dio Godine križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, održana završna svečanost 7. Susreta hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

U ime Koprivničko-križevačke županije programu je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek koja je pozdravila okupljene, a učenicima najuspjelijih radova dodijeljene su nagrade. Likovni radovi prikazani su na prigodnoj izložbi „Ruža svijeta“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Čuvarica srca moga“. Kao organizatori, Susret su predvodili ravnatelj Osnovne škole Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran te koordinatorice natječaja i Susreta Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec, a prigodnim se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović.

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Litanije novog doba“ osvojila učenica 8. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi Magdalena Černušak (mentorica Romana Thür), druga je nagrada za pjesmu „Bezgrješno začeće“ pripala Hani Boban (mentorica Romana Thür), učenici 8. razreda Katoličke osnovne škole u Požegi, dok je treću nagradu osvojila učenica 2. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice Leona Drvenkar (mentorica Ljiljana Rinkovec) za pjesmu „Mama“.

U žanru proze prvu je nagradu za priču „Crveni karanfili Majčine ljubavi…“ osvojio Fabijan Vođinac (mentor Josip Galović), učenik 6. razreda Osnovne škole „Josip Kozarac” iz Slavonskog Šamca, drugu nagradu za rad „Majka ili majčinstvo?“ osvojila je Hana Čukelj (mentorica Marica Balog), učenica 7. razreda Osnovne škole Sesvete, dok je treća nagrada pripala Petru Šarkanju (mentor Mario Šimudvarac), učeniku 6. razreda Osnovne škole Belec za rad „Gradnja utvrde Belecgrad“.

U žanru igrokaza prvu je nagradu osvojila učenica 8. razreda Osnovne škole Visoko kraj Novog Marofa Anita Platnjak (mentor Tibor Martan) za igrokaz „Majka propovjednika”, druga nagrada za igrokaz „Sretan broj male Ive“ pripala je Suzani Kunović (mentor Mario Šimudvarac), učenici 6. razreda Osnovne škole Belec, a treću nagradu za igrokaz „Najljepša mama“ osvojila je učenica 4. razreda Osnovne škole Retkovec iz Zagreba Iva Krešić (mentorica Dinka Mock).

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo stručnog ocjenjivačkog suda za rad „Majka“ osvojila je Helena Marčec (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 2. razreda Osnovne škole Tomaša Goričanca iz Male Subotice, drugu nagradu za rad „Majka Terezija“ osvojio je Đulijano Horvat (mentorica Barbara Horvat), učenik 8. razreda Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe, dok je treću nagradu za rad „Šetnja s majkom“ osvojila Nina Grdan (mentorica Milica Herceg), učenica 1. razreda Osnovne škole Berek.

Pokrovitelji Susreta bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Školska knjiga i Prigorski Media d. o. o., a doprinos organizaciji dale su križevačke župe sv. Ane, BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, Red sestara bazilijanki hrvatske viceprovincije, Glazbena škola Alberta Štrige, Pučko otvoreno učilište i roditelji djece Osnovne škole Ljudevita Modeca.

Završnoj svečanosti prethodio je natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2017. godine, a organizatori Osnovna škole Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ predložili su da tema bude Majka/majka. U Križevce je na natječaj pristigao 241 književni te 189 likovnih radova iz ukupno 89 škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Susret hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola, ime je dobio po križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sam pisao književne radove katoličke tematike.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr