Delegacija Koprivničko-križevačke županije odala počast hrvatskim braniteljima na lokaciji Trokut-Novska

Na lokaciji Trokut-Novska održana je svečana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Novljanskoj bojišnici od 1991. do 1995. godine.

Ova Komemoracija svake se godine održava 29. listopada, na dan početka Operacije Orkan ’91. kada je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije u Domovinskom ratu te se na taj način odaje počast za 314 branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja na novljanskoj bojišnici.

Domaćin ovogodišnjih aktivnosti organizacije Komemoracije bila je Koprivničko-križevačka županija, a svečanosti su prisustvovali župan Darko Koren sa zamjenikom Darkom Sobotom.

Ovogodišnje obilježavanje započelo je svetom misom koju je predvodio biskup Požeške biskupije monsinjor Antun Škvorčević nakon čega je održan prigodan program u kojem su se mnogi prisjetili Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

img_5424O značaju operacije Orkan ’91 i doprinosu branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije govorio je župan posebno istaknuvši:

 „Na teritoriju Koprivničko-križevačke županije nisu se vodile bitke u Domovinskom ratu, no kao Župan sam ponosan što su branitelji s područja Podravine i Prigorja imali značajnu ulogu u operacijama oslobađanja zapadne Slavonije, ali i u cijelom Domovinskom ratu. Ukupno su za vrijeme Domovinskog rata poginula 152 branitelja s područja naše Županije, od kojih 23 u ovim borbama, te danas odajemo počast njima, ali i braniteljima iz drugih krajeva Lijepe naše.“

Pored župana, prigodnim riječima obratili su se i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, generali Rudi Stipčić i Jozo Miličević, ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur.

Nakon uvodnih govora, svi okupljeni uputili su se na spomen obilježje Trokut-Novska kako bi položili vijence, a u spomen na poginule branitelje iz Đurđevca, Koprivnice i Križevaca te okolnih općina vijenac je položila i delegacija Koprivničko-križevačke županije zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata predvođena  županom Darkom Korenom.

Uoči održavanja ovogodišnje Komemoracije, Koprivničko-križevačka, Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Sisačko-moslavačka županija te Grad Novska potpisali su Sporazum o zajedničkom programu održavanja komemorativnog skupa na Trokutu-Novska kojim su se obvezali da će i dalje zajednički sudjelovati u održavanju ovog Komemorativnog skupa poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.

Služba ureda župana