Građani se informirali o zdravlju u povodu Svjetskog dana srca

Na središnjem trgu u Koprivnici u subotu, 30. rujna obilježen je Svjetski dan srca, u organizaciji Hrvatskog kardiološkog društva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Udruge kardioloških bolesnika Koprivničko-križevačke županije, a brojne je aktivnosti u ime Koprivničko-križevačke županije podržala pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Ovogodišnji slogan je “Nahranite svoje srce, pokrenite svoje srce, volite svoje srce i PODIJELITE ENERGIJU”, a građani su se mogli informirati o rizičnim čimbenicima za nastanak kardiovaskularnih bolesti te, uz korisne savjete liječnika, razmijeniti iskustva i znanja o čuvanju i unapređenju zdravlja srca. Također, učenici koprivničke Srednje škole medicinskog usmjerenja građanima su mjerili tlak, opseg struka te šećer u krvi, dok se ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, zajedno s liječnicima, uključila u vježbanje na otvorenom i šetnju stazama srca.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskog dana srca s ciljem informiranja javnosti kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći preko 17,5 milijuna života svake godine.

Glavna poruka građanima je kako male promjene u životnim navikama kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i kontrolirana konzumacija alkohola mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca i smanjenja prijevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Služba ureda župana