Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore na temu statusa liječnika

U prostorima Županijske uprave u utorak, 27. ožujka župan Darko Koren održao je sastanak s predstavnicima Hrvatske liječničke komore, na čelu s predsjednikom Trpimirom Golužom, na kojemu su predstavljene informacije vezane uz položaj liječnika u Koprivničko-križevačkoj županiji u sklopu projekta „Partnerstvo za zdravlje“, kao i ostale aktivnosti s ciljem ostanka liječnika u Hrvatskoj.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković, ravnateljica županijskog Doma zdravlja Marija Krajina te ostali suradnici.

Župan je istaknuo kako je Županija odlučila napraviti konkretne korake kojima će se utjecati na rješavanje jednog od najvažnijih pitanja u Hrvatskoj, a to je odljev zdravstvenih djelatnika, prvenstveno liječnika.

Zdravstvena zaštita jedan od temeljnih civilizacijskih dosega te želimo u okviru naših mogućnosti reagirati i usporiti negativne procese, a ovom prilikom zahvaljujem predsjedniku županijskog Povjerenstva Hrvatske liječničke komore Dubravku Mišiću, ravnateljima naših zdravstvenih ustanova i gradonačelnicima na podršci. Zadali smo si napraviti bazu podataka s pregledom liječnika, kako bi mogli vidjeti tko se i na koji način može uključiti, a razgovarali smo o nekoliko modela, primjerice subvencioniranju kamata na kredite za kupnju stanova za liječnike. Sličan smo model već primjenjivali u sektoru gospodarstva, a zajedničkim sudjelovanjem mogli bi polučiti dobre rezultate glede ostanka liječnika u ovom kraju.“, pojasnio je župan dodavši da se Županija želi priključiti inicijativi Hrvatske liječničke Komore i sudjelovati u procesu očuvanja najvažnijeg dijela zdravstvenog sustava.

Predsjednik Goluža zahvalio je županu i suradnicima na sastanku te naglasio kako je projekt „Partnerstvo za zdravlje“ nastao na temelju istraživanja kojim je obuhvaćeno 1500 mladih liječnika, od kojih je njih 60 posto izjavilo kako bi iselilo iz Hrvatske, njih 30 posto razmišlja o tome, dok se za ostanak odlučilo svega 10 posto. Obzirom na zabrinjavajuće rezultate, odlučili su aktivnije djelovati na povećanju zadovoljstva liječnika, a time i na njihov ostanak u zemlji, a rješavanje problema vide u tri smjera: ojačati pravnu sigurnost, unaprijediti stručno usavršavanje te unaprijediti svakodnevni život liječnika. Kao što je istaknuo predsjednik Goluža, kroz specijalnu liniju stambenih kredita liječnicima su dosad uštedjeli oko 700 milijuna kuna, a izdali su i Demografski atlas hrvatskog liječništva. U suradnji s predstavnicima lokalne samouprave i Županijom žele nadalje raditi na rješavanju stambenog pitanja za liječnike i pomoći stvaranju održivog zdravstvenog sustava na lokalnoj razini, a predsjednik Goluža složio se sa županom kako bi prvi korak trebala biti izrada baze podataka.

Podršku inicijativi dali su i gradonačelnici Rajn i Jakšić, istaknuvši kako je potrebno zajednički djelovati na privlačenju mladih obitelji, kao i stručnjaka iz svih područja, a posebno liječnika te kako će se uključiti u inicijativu, u skladu s potrebama na svom području i mogućnostima.

Služba ureda župana