Hrvatska zajednica županija u novom projektu borbe protiv korupcije

Hrvatska zajednica županija od rujna provodi projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ koji je financiran od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, u sklopu Programa malih potpora, a ukupna vrijednost projekata je 15 tisuća američkih dolara, od čega Hrvatska zajednica županija sudjeluje s 3 tisuće dolara.

Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi, a kako u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila ovom problematikom, projektom će biti educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. Profesorima će trodnevni trening na ovu temu održati istaknuti američki stručnjak iz područja antikorupcije Eric M. Uslaner, koji će na primjerima iz prakse objasniti sudionicima kako podučavati o antikorupciji i kako senzibilizirati učenike i studente da je u borbi za korupciju nužno djelovanje svakog pojedinca.

Kroz trening, dvanaest će profesora razviti kurikulum i uvrstiti u svoj plan rada i tematski dio vezan uz antikorupciju i transparentnost u javnoj upravi, u suradnji sa studentima. Osim edukacije za profesore i radionice sa studentima, u sklopu projekta održan je i okrugli stol „Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi“, na kojem se raspravljalo o povezanosti makroekonomskih čimbenika s korupcijom, političkom utjecaju u profesionalnim strukturama javnih institucija kao čimbeniku korupcijskog rizika, treba li i zašto ulagati u prevenciju korupcije i slično.

U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Zajednica će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine.

Služba ureda župana