Jednostavnija provedba Školske sheme tema sjednice Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija

Na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija, koja je održana u četvrtak, 7. lipnja, dogovoreno je kako će se osnivači osnovnih i srednjih škola moći u periodu od 25. kolovoza do 25. rujna  javiti na Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi koja osigurava besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, a financirana je novcem Europske unije.

Sjednici Radne skupine u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, a pridružili su se i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi kako bi prezentirali iduće korake Školske sheme čiji je početak provedbe planiran za 15. listopada 2018. godine. Podsjetimo, Radna skupina za obrazovanje i kulturu jedna je od najaktivnijih skupina Hrvatske zajednice županija s održanih 14 sjednica i brojim sastancima s resornim ministarstvima. Zahvaljujući međuresornoj suradnji radnih skupina, aktivno se radi na brojnim projektima, od kojih izdvajamo primjer Školske sheme.

Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, a za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna kako bi se hrvatskim školarcima omogućio dodatni obrok svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Za financiranje provedbe, Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode. Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće, mlijeko, jogurt, vrhnje i slično.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić istaknuo je da je suradnja svih dionika u provedbi Sheme od ključne važnosti za uspješnu provedbu projekta. Naglasio je i da je cilj projekta svima zajednički, a on je pravilna prehrana djece diljem Hrvatske. Početak provedbe Školske sheme predviđen je za 15. listopada, do kada se očekuje ispunjavanje nekoliko uvjeta. U prvome koraku, nakon zatvaranja Javnog poziva za iskazivanje interesa za sudjelovanje škola u Školskoj shemi i zatvaranja e-Matice učenika, osnivači predlažu škole koje su se prijavile na projekt. U drugome koraku Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju utvrđuje omotnicu sukladno broju učenika te izdaje odluke na temelju kojih osnivači kreću u provedbu Sheme.

Pravilnik o provedbi Školske sheme i potrebne dokumente možete pronaći ovdje.

Služba ureda župana