KUD Prigorje potpisao ugovor o financiranju projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“

U muzeju Mimara u Zagrebu održana je svečana dodjela ugovora o bespovratnim sredstvima u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura 54+“. Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 20 milijuna kuna, od čega je 85 % osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Ugovore su dodijelili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, a ukupno je bilo 186 prijava, od kojih je izabrano 40. Među njima  je i Kulturno umjetničko društvo „Prigorje“ iz Križevaca u partnerstvu s Gradom Križevcima s projektom  „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkog kraja“. Ukupan iznos prihvatljivih troškova projekta iznosi 214.978,50 kuna te se u potpunosti financira bespovratnim sredstvima.

Ovo je prvi projekt KUD-a „Prigorje“ i jedan od rijetkih koje je uspjelo ostvariti jedno kulturno umjetničko društvo, a cilj mu je potaknuti uključivanje starijeg stanovništva na širem križevačkom području u društveni život zajednice, zbog čega su definirane 3 ciljne skupine osoba starijih od 54 godine, identificirani njihovi specifični interesi i potrebe te je osmišljen skup aktivnosti. Projekt će starijem ruralnom stanovništvu ponuditi aktivnosti pučkog pjevanja, sviranja tradicionalnih instrumenata i sudjelovanja u folklornim plesovima u njihovom mjestu stanovanja, kao i aktivnosti izrade narodnih nošnji, čime se doprinosi čuvanju tradicije i kulturne baštine prigorskih sela.

Služba ureda župana