Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, uz humanitarni koncert i svečanu sjednicu, obilježila 20. godišnjicu uspješnog djelovanja

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u petak, 24. studenoga obilježila je 20. godišnjicu postojanja i uspješnog djelovanja, a programu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Svečana sjednica održana je u koprivničkoj gradskoj vijećnici, a na samom početku okupljenima se obratila predsjednica Lige Marija Sačer, ujedno predstavivši Izvješće o radu za proteklu godinu. Kao posebnost djelovanja Lige, istaknuta je Mala liga protiv raka, osnovana na inicijativu profesora Dražena Podravca, a njezin je cilj senzibilizirati i educirati djecu o odgovornosti za vlastito zdravlje te razviti empatiju djece prema oboljelima.  Važan projekt je i „Zajedno protiv pušenja“, koji ima za cilj upozoriti mlade na opasnost pušenja kao najštetnijeg rizičnog čimbenika za zdravlje čovjeka, a članovi su uložili i velik trud da se edukacijom i cijepljenjem spriječi rak vrata maternice, kao i prevenira rak debelog crijeva.

Dio aktivnosti namijenjen je oboljelima od raka, u sklopu Lige djeluje nekoliko klubova podrške, a želja je u onkološki tim uključiti i psihologa, s obzirom na važnost psihološke pomoći u liječenju. I ove je godine Liga organizirala javno-zdravstvene kampanje, šireći poruke o važnosti brige za zdravlje, a redovito se organizira i obilježavanje važnih datuma. Projekt na koji su iznimno ponosni je i posudionica medicinskih pomagala, pokrenuta na inicijative članice Katarine Martinčić, a dobar je primjer kako se mogu uštedjeti sredstva i dodatno skrbiti o bolesnicima. Također, nastavljeno je s održavanjem humanitarnih koncerata, tiskanjem edukativnih materijala, a sredstvima prikupljenim kroz aktivnosti i kampanje sufinancirala se nabava medicinske opreme i uređaja. Predsjednica Sačer na kraju je zahvalila svima uključenima na doprinosu borbi protiv raka te je poručila kako se, unatoč većem pobolu od malignih bolesti, dobrom preventivnom strategijom, ranim otkrivanjem i optimalnim liječenjem može pomoći oboljelima i rak učiniti bolešću s kojom se može nositi.

Na sjednici je predstavljeno i novo izdanje Godišnjaka, a zatim su podijeljene zahvalnice i plakete za uspješnu suradnju i podršku radu Lige, koju je, između ostalih, primila i Koprivničko-križevačka županija. Zamjenik Ljubić tom je prilikom uputio čestitke na 20. godišnjici brige za zdravlje građana, kojima se pridružila i dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac.

Program obilježavanja nastavljen je tradicionalnim humanitarnim koncertom izvorne hrvatske narodne glazbe iz Podravine i Međimurja, na kojemu su se brojnoj publici predstavili etnoglazbenica Lidija Bajuk, Tamburaški sastav KUD Seljačka sloga iz Dubrave, uz soliste Sašu Štefića, Ivana Brljaka i Dinu Zvonar, te cimbalist Andrija Maronić. Pokrovitelj koncerta bila je Družba Braća Hrvatskog zmaja, uz sponzore.

Prikupljeni prihod namijenjen je aktivnostima Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana