Ministar Štromar na početnoj konferenciji energetske obnove zgrade Osnovne škole u Virju

U srijedu, 6. lipnja održana je početna konferencija projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Prof. Franje Viktora Šignjara Virje kojoj su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, ravnateljica škole Marica Cik Adaković, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, pročelnici županijskih upravih tijela, predstavnik izvođača radova tvrtke GT Jura Mladen Podravec, projektant Natko Bilić iz tvrtke Planetaris te nastavnici i učenici.

Na samom početku konferencije, uvodnu riječ imao je projektant Natko Bilić koji je čestitao svima koji su sudjelovali u projektu te je pojasnio što se planira izvoditi od radova. Projekt je podijeljen na tri dijela, prvi se odnosi na građevinske radove, drugi na sustave grijanja, a treći na rasvjetu. Tako će se urediti kompletno pročelje škole, krovovi i stara stolarija, kao i modernizirati sustav grijanja, a procijenjena ušteda energije bit će oko 200 tisuća kuna godišnje.

Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, ukupno je vrijedan 5.978.512,01 kuna, a u iznosu od 3.560.674,05 kuna sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”. U sufinanciranju je sudjelovalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini  u iznosu od 1.867.993,81 kuna, dok iznos od 549.844,15 kn kune osigurala Županija u svom proračunu.

Ravnateljica škole Marica Cik Adaković izrazila je zadovoljstvo početkom projekta te zahvalila svima koji su dali svoj doprinos, dodavši: „Mi Virovci danas smo doista ponosni, mislim da svi zajedno možemo biti sretni i zadovoljni i vjerujem da ćemo uskoro, kada radovi završe, uživati u blagodatima energetski obnovljene škole. Znamo što znači štediti energiju i kakve to koristi donosi, a višak sredstava usmjeravat ćemo u druge aktivnosti jer naša škola ima sjajne zaposlenike i učenike koji to zaslužuju. Hvala svima koji brinu o nama!“

Načelnik Perok kazao je kako je to velik dan za školu, ali i za cijelu Općinu te kako će energetska obnova daleko poboljšati uvjete rada učenika i zaposlenika škole. Iako nije osnivač, Općina je u suradnji sa Županijom mnogo ulagala školu, primjerice u dogradnju kako bi se omogućila jednosmjenska nastava i izgradnju nove sportske dvorane, a tu je potrebno spomenuti i novi suvremeno opremljen dječji vrtić, čime se zaokružio proces investicija u odgoj i obrazovanje.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što kreće obnova škole i kao Općina ćemo pomoći koliko je potrebno, a drago nam je što je i izvođač radova s lokalnog područja. Posebno zahvaljujem Županiji i ministru Štromaru na podršci te mogu najaviti kako nas čeka još nekoliko europskih projekata koji su nam odobreni.“, istaknuo je načelnik Perok.

Župan je naglasio važnost početka realizacija projekta za Županiju kao osnivača te je podsjetio kako je to druga početna konferencija energetske obnove škole, nakon što je istog dana održana i u Osnovnoj školi „Fran Kolcelak“ u Drnju.

Drago nam je što nam se pridružio i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, koji je moj bivši kolega župan, te vjerujem kako razumije radost zbog ovakvih događanja. Zahvaljujem mu na dosadašnjoj suradnji, kao i načelniku Peroku te moram napomenuti kako s Općinom imamo iznimnu suradnju te kako smo zajednički sudjelovali u mnogom projektima kojima smo omogućili razvoj ovog kraja. Ova osnovna škola također nam služi na ponos, a ono najvažnije u cijeloj priči su djeca. Jako nam je važno da sve što radimo imamo za koga raditi i veselimo se završetku projekta koji je primjer zajedničkog djelovanja te još jednom zahvaljujem svima koji su se uključili na bilo koji način.“, kazao je župan.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar ukazao je važnost očuvanja prirodnih resursa i uštede energije te napomenuo: „Ostvarenim uštedama ostaju sredstva za ulaganje u materijalne uvjete u školama i podizanje standarda, a ukupno smo osigurali preko 2,3 milijarde kuna europskih sredstava za energetsku učinkovitost. U sljedećih nekoliko godina taj će se iznos popeti na 5 milijardi zajedno s našom hrvatskom komponentom, a ušteda energije u svakom je projektu veća od 50%. Time utječemo i na zapošljavanje domaćih ljudi i demografsku obnovu, a posebno nam je drago što energetsku učinkovitost promoviramo upravo u školama. Novi natječaj bit će otvoren 4. rujan kada će biti na raspolaganju novih 400 milijuna kuna te preporučam svima da se pripreme i iskoriste mogućnosti koje se nude.“

Projektom energetske obnove škole u Virju planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70% te će se škola moći certificirati u energetski razred A, iz sadašnjeg D, dok je cilj čitavog projekta osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

U sklopu početne konferencije župan je potpisao i ugovor s predstavnikom tvrtke GT Jura d.o.o. Mladenom Podravcem, kao izvođačem radova, nakon čega su župan, zamjenik Ljubić, ministar Štromar i načelnik Perok obišli prostore Dječjeg vrtića „Zrno“ koji se nalazi pokraj škole.

Služba ureda župana