Ministar Tolušić boravio u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

"Primarni cilj Ministarstva jačanje je hrvatske poljoprivrede, što se može samo uz povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije. S razlogom smo u Koprivnici jer je Podravka jedna od najjačih hrvatskih industrija i brendova te smatramo da tu možemo napraviti daljnje iskorake.“

Na poziv župana Darka Korena, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u utorak, 30. svibnja boravio je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi razgovarao o povezivanju malih poljoprivrednih proizvođača s našom najvećom prehrambenom industrijom Podravkom, kao i o ostalim temama u poljoprivrednom sektoru.

Na samom početku posjeta, ministar je sa županom i suradnicima održao radni sastanak u Županijskoj upravi, gdje su mu predstavljene ideje za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, ali i projekt navodnjavanja te problemi s divljači u sektoru lovstva.

Mi smo već unazad nekoliko mjeseci izrazili želju za novim konceptom i pristupom u razvoju sektora poljoprivrede koji ide u pravcu aktivnog povezivanja s prehrambenom industrijom, jer smatramo da je to naša velika komparativna prednost, koja se može proširiti van granice ove županije“, kazao je župan dodavši kako je smisao tog koncepta da se „što više moguće ulaznih parametara u prehrambenoj industriji osigura ovdje, na prostoru naše regije“.

Proizvođač mora proizvoditi po održivoj cijeni, a industrija mora kupovati robu po cijeni da ostane konkurentna, kazao je župan, naglasivši  ulogu države i Ministarstva poljoprivrede koji moraju osigurati da ne bude tog rascjepa. „Županija tu ima ulogu koordinatora koji može pružiti podršku u osnivanju proizvođačkih organizacija, kasnije kroz PORA-u pomoći proizvođačima u pripremi projekata po mjerama ruralnog razvoja.“, pojasnio je župan, zahvalivši ministru na dolasku.

Ministar je izrazio podršku županovoj inicijativi, obzirom da je „primarni cilj Ministarstva jačanje hrvatske poljoprivrede, što se može samo uz povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije. S razlogom smo u Koprivnici jer je Podravka jedna od najjačih hrvatskih industrija i brendova te smatramo da tu možemo napraviti daljnje iskorake.

Ministar je naglasio kako Županija mora biti glavni koordinator i poveznica obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Podravke i ostalih dionika u tom sustavu te kako je povezivanje važno zato što se tako proizvođači mogu orijentirati na one kulture koje su potrebne i isplative. Što se ostalih tema tiče, dodao je kako kroz Program ruralnog razvoja financiraju izgradnju sustava navodnjavanja u sto postotnom iznosu te kako očekuje da Županija u sljedećih nekoliko mjeseci riješi potrebnu papirologiju i prijavi se na natječaj. Također, Županija je Ministarstvu uputila i prijedloge glede nastale štete od divljači na poljoprivrednim usjevima, no što je ministar odgovorio kako će riješiti situaciju povećanjem lovno-gospodarskih osnova. Ministar je zaključio kako se Koprivničko-križevačka županija posljednjih desetak godina razvija u odličnom smjeru te kako očekuje da će tako biti i ubuduće.

Radnom sastanku u Županijskoj upravi prisustvovali su i pomoćnik ministra Krešimir Ivančić, zamjenik župana Darko Sobota, saborski zastupnik Damir Felak, pročelnici upravnih odjela, direktor HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić, tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać te zamjenik načelnika Općine Gola Marko Horvat.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, župan, zamjenik župana Sobota i ministar Tolušić uputili su se na sastanak u Upravu Podravke, gdje ih je dočekao predsjednik Uprave Marin Pucar sa suradnicima, a glavna je tema bila prezentacija razvoja poljoprivredne proizvodnje u Podravki te su definirani projekti s kojima se javljaju na natječaje Ministarstva.

Ambicija Podravke je da bude generator razvoja poljoprivredne proizvodnje, ne samo u Koprivničko-križevačkoj županiji, nego u cijeloj Podravini i Slavoniji. Plan je da u narednih godinu ili dvije kompletna proizvodnja Podravkinih proizvoda na bazi povrća i voća dolazi s hrvatskih polja.“, kazao je u svom obraćanju predsjednik Uprave Pucar.

Ministar je pohvalio ideju davanja prednosti hrvatskim proizvođačima te je naglasio kako Ministarstvo stoji na raspolaganju glede pomoći, prvenstveno kroz spomenuti Program ruralnog razvoja i natječaje. „Smatram da imamo zajedničku budućnost“ dodao je ministar te najavio punu podršku svim projektima usmjerenim na jačanje hrvatske poljoprivrede.

Nakon sastanka u Podravki, na rasporedu je bio obilazak tvornice juha i Vegete, a službeni je posjet nastavljen u Križevcima, gdje su župan, zamjenik Sobota, ministar Tolušić, saborski zastupnik Felak i gradonačelnik Branko Hrg sudjelovali na tribini „Aktualno stanje u poljoprivredi“.

Služba ureda župana