Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija raspravljalo se o jačanju uloge županija u korištenju EU sredstava i aktualnostima u izmjenama zakona

Župan Darko Koren u petak, 2. veljače prisustvovao je 47. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prezentirali aktualnosti vezane uz izmjene zakona te jačanju uloge županija u oblikovanju nove financijske omotnice.

Sjednicu je sazvao predsjednik Zajednice Goran Pauk koji je naglasio kako „žele biti središnje državno tijelo za regionalnu razinu što se tiče informiranja s terena, pregovaranja, programiranja, ali i korištenja sredstava Europske unije“, dodavši kako su inicijativu podržali premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Donošenje Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine definirat će ciljeve i smjer kojim Republika Hrvatska treba ići i njezinu ulogu u kohezijskoj politici, a državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac iznio je nacionalno stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. godine. Tajnik Žunac je kazao kako će se zalagati da kohezijska politika ostane namijenjena svim europskim regijama, s fokusom na manje razvijene, da bespovratna sredstva ostanu glavni instrument provedbe ESI fondova, kao i za očuvanje trenutnih tematskih područja kako bi se omogućila fleksibilnost u rješavanju regionalnih i lokalnih socioekonomskih izazova.

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poticajnoj stanogradnji o čemu je članove Izvršnog odbora izvijestio državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, a što se tiče jedinica lokalne i regionalne samouprave, Ministarstvo je zatražilo podršku u iskazivanju realnih potreba deficitarnih javnih zanimanja u nerazvijenim dijelovima Hrvatske. Ovakva društveno-poticajna stanogradnja omogućila bi besplatno stanovanje za vrijeme trajanja službe, prvenstveno u zdravstvu, kulturi i prosvjeti te tako pridonijela ravnomjernom regionalnom razvoju.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi politiku zaštite prava potrošača unutar koje je pomoćnica ministrice za trgovinu i unutarnje tržište Ivana Soić predstavila novi  modalitet sufinanciranja projekata zaštite potrošača koji stupa na snagu od 1. srpnja 2018. Novi modalitet predviđa veću uključenost dionika politike zaštite prava potrošača u Hrvatskoj, uključujući i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a cilj je povećanje broja savjetovališta za potrošače i povećanje ukupnog iznosa za sufinanciranje rada savjetovališta.

Uoči donošenja Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka koja se u svim zemljama članicama Europske unije počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018., Izvršnom odboru Zajednice prezentirane su smjernice ove Uredbe koja je obvezujuća za sve subjekte koji dolaze u kontakt s osobnim podacima fizičkih osoba.

Prema dnevnom redu, još je prihvaćen Prijedlog izvješća o radu, usvojen Plan nabave za 2018. godinu,  a jedna od tema bile su i državne garancije za penalizaciju u projektima aglomeracije.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: hrvzz.hr