Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća dodijeljene stipendije studentima

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Koprivnica u četvrtak, 21. prosinca održana je svečana sjednica Gospodarskog vijeća, u sklopu koje su dodijeljene stipendije novim stipendistima Zaklade HGK Županijske komore Koprivnica.

Osvrnuvši se na stanje i perspektivu županijskog gospodarstva, župan Darko Koren kazao je kako je 2017. godina po mnogim parametrima i statističkim podacima bila prekretnica u smislu da je gospodarstvo krenulo ulaznom putanjom.

Posebnost našeg gospodarstva, u odnosu na ostale županije, je činjenica da smo jedna od rijetkih koja ima pozivnu vanjskotrgovinsku bilancu, prvenstveno zahvaljujući velikim tvrtkama poput Podravke. Veliki smo izvoznici, na čemu možemo temeljiti perspektivu gospodarstva, a naravno da je izuzetno  važno da veliko gospodarstvo prati i ono srednje i malo. Kada bismo ukupno sagledali sliku županijskog gospodarstva, smatram kako smo u ovoj godini ostvarili napredak, a sljedeće očekujem još bolje rezultate.“, istaknuo je župan.

O pozitivnim pomacima u županijskom, ali i državnom gospodarstvu govorio je i predsjednik HGK ŽK Koprivnica Mirko Habijanec, dodavši: „Popravilo se stanje u gospodarstvu u cijeloj državi, a isto tako je i naša županija u jednom trendu koji raste, što će se nastaviti i u idućoj godini.  Što se tiče se tiče građevinarstva, također očekujemo rast, no to će biti moguće samo ako se školski sustav promijeni i hitno uvede dualno obrazovanje, a također treba popraviti razlike u radnim mjestima između javnog i privatnog sektora, tako da se plaće i osobno dohotci znatno poprave. U tom slučaju ljudi neće odlaziti iz države, a svi zajedno ćemo imati bolju budućnost.

Na natječaju provedenom tijekom studenoga, Zaklada je desetu godinu zaredom dodijelila pet novih stipendija u iznosu od 1500 kuna mjesečno do završetka školovanja studentima deficitarnih zanimanja, i Luciji Škarić, studentici 4. godine farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Mislavu Kovačiću, studentu 4. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Dori Bračko, studentici 5. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Mateju Mlinariću, studentu 3. godine strojarstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te Tomislavu Domoviću, studentu 5. godine medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji je kazao kako mu stipendija mnogo znači u podmirivanju troškova studija te kako se odlučio prijaviti jer planira ostati živjeti i raditi na području Županije.

Iz fonda Zaklade dodijeljene su i novčane pomoći za redovno školovanje zbog lošeg socijalno ekonomskog statusa Mihaelu Kolariću, studentu 2. godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 1000 kuna mjesečno na godinu dana te Tamari Oršuš, učenici Srednje škole u Koprivnici, u iznosu od 500 kuna mjesečno na šest mjeseci.

Upraviteljica Zaklade Ivana Širić istaknula je kako motiviraju studente za uspješno studiranje te razvijanje kompetencija koje traži tržište rada, a od početka rada dodijelili su stipendije 49 stipendista, od kojih je 32 diplomiralo na diplomskim i integriranim studijima diplomiralo, a većina ih radi u tvrtkama ili javnim ustanovama na području Županije. Upraviteljica je dodala i kako je nastavljena uspješna suradnja Zaklade s njezinim višegodišnjim donatorom i jednim od osnivača, tvrtkom Radnik d.d. Križevci, i to potpisivanjem novog sporazuma o donaciji kojim će se osigurati sredstva u iznosu od 20 tisuća kuna za isplatu što većeg broja stipendija uspješnim studentima deficitarnih struka iz Koprivničko-križevačke županije.

Sjednici su prisustvovali i zamjenik župan Darko Sobota, saborski zastupnici Branko Hrg i Damir Felak, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te brojni gospodarstvenici i predstavnici institucija.

Služba ureda župana