Nakon potpisivanja ugovora o provedbi projekta EDORA započinje edukacija – upotrebom javnog prijevoza do održivog razvoja

U prostorijama Županijske uprave župan Darko Koren i predsjednik Saveza za željeznicu Branko Kreš danas, 22. veljače potpisali su ugovor o provedbi projekta EDORA – Edukacija: upotrebom javnog prijevoza do održivog razvoja. Riječ je o projektu kojim će se educirati 350 učenika o prednostima javnog prijevoza i integriranom javnom prijevozu, važnosti postizanja održivog razvoja te kako mladi vlastitim ponašanjem mogu utjecati na smanjenje onečišćenja okoliša i postizanje održivog razvoja.

Predsjednik Saveza za željeznicu Branko Kreš naglasio je važnu ulogu medija u informiranju o samom projektu čime će on biti puno efikasniji, te zaključio kako smo konačno svjesni ekologije i važnosti integriranog prijevoza. Također je nadodao da je javni prijevoz naša budućnost i da trebamo sve više raditi na održivom razvoju, ali i zahvalio Županiji što je prepoznala važnost poticanja ekološke osviještenosti i obrazovanja najmlađih o integriranom javnom prijevozu.

IMG_2488mO projektu EDORA govorio je i župan Darko Koren koji je istaknuo važnost ovog projekta zbog formiranja svijesti kod ljudi, iako to nije najveći problem kazao je župan i nadodao: „Problem je u dostupnosti javnog prijevoza i to ćemo i dalje razvijati. Naša Županija među vodećima je po ulaganju vlastitih sredstava u prijevoz učenika. Godišnje za sufinanciranje prijevoza izdvajamo 6,5 milijuna kuna, a nismo ni najveća niti najbogatija županija“. Objasnio je kako se time pomaže roditeljima i potiče upotreba javnog prijevoza, što je ujedno i cilj ovog projekta, jer bi u suprotnom roditelji trebali sami organizirati prijevoz svoje djece, što bi podrazumijevalo još veću upotrebu osobnih automobila.

Voditelj županijskog Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek ukratko je prezentirao projekt EDORA kao predstavnik nositelja projekta Koprivničko – križevačke županije.

Project manager Saveza za željeznicu Ante Klečina prezentirao je projekt i pri tome istaknuo prednosti korištenja javnog prijevoza. „Prometni problemi su veliki, a djelomično smo sami za to odgovorni i stvari treba mijenjati na bolje kako bi naše društvo postalo manje ovisno o osobnim automobilima“. Dodao je kako je cilj ovog projekta informirati i educirati učenike, koji će u budućnosti odlučivati kakav prometni sustav trebamo, o tome kako održivi sustav prijevoza treba izgledati.

U sklopu projekta provest će se dvije dvodnevne radionice za 20 učenika iz Srednje škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac koje će po završetku edukacije svoje znanje prenijeti učenicima 14 osnovnih škola kojima je Županija osnivač. Tijekom projekta izradit će se i brošura koja će sadržavati važne informacije o održivom prometnom sustavu i integriranom javnom prijevozu.

IMG_2470mNositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a vrijednost projekta je 102.000,00 kuna od čega će 80 posto sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je počeo u siječnju, a završetak je predviđen u lipnju ove godine.

Županija zajedno s Varaždinskom i Međimurskom županijom sudjeluje i u izradi Master plana SJEVER ukupne vrijednosti 5,2 milijuna kuna, a projektom EDORA Županija je već sada krenula u informiranje mladih o važnosti stvaranja održivog prometnog sustava i uvođenja integriranog javnog prijevoza.

Današnjem potpisivanju Ugovora nazočili su župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal sa suradnicima, predsjednik Saveza za željeznicu Branko Kreš, project manager Saveza za željeznicu Ante Klečina, ravnatelji srednjih i osnovnih škola te brojni predstavnici medija.

Služba ureda župana