Nova sredstva Saveza Alpe Jadran za projekte u Koprivničko-križevačkoj županiji

Prva ovogodišnja sjednica Upravnog odbora Saveza Alpe Jadran održana je u Klagenfurtu u četvrtak 20. travnja. Bila je to prilika za izvješće glavnog tajnika o radu Saveza, kao i izvješća predstavnika kontaktnih točaka članica i tematskih koordinacijskih točaka (TCP).

Izvješće o radu kontaktne točke za Koprivničko-križevačku županiju i TCP-a za poljoprivredu i etničku baštinu podnio je voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek, a kako se na sjednicama predstavljaju uspješni projekti financirani sredstvima Saveza, ovaj je put predstavljen projekt Zlatna vina Alpe Adria, koji se od 2014. održava na području Koprivničko-križevačke županije.

Sjednici su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo Denis Maksić, ujedno i predsjednik udruge Bilikum iz Križevaca koja je ovogodišnji organizator Zlatnih vina. Tom prilikom ostvareni su i dodatni kontakti s predstavnicima regija radi uključivanja novih proizvođača vina u projekt.

Na sjednici su prihvaćeni novi projekti za sufinanciranje sredstvima Saveza. Prijaviteljima iz Koprivničko-križevačke županije odobreno je 10.500 eura za sljedeće projekte:

  • AAA LEADER – LAG Podravina -> 2000 eura,
  • Pčelarstvo u regiji Alpe Jadran – Klaster pčelara Podravina à 1400 eura,
  • Susret dječjih folklornih grupa „U bakinom krilu“ – Folklorni ansambl Koprivnica -> 1100 eura,
  • Zlatna vina Alpe Adria 2017. – Udruga vinara i proizvođača vina Bilikum Križevci -> 3000 eura,
  • Ispod oraha (opasne tvari i zaštita prirode) – Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje -> 1000 eura,
  • Međunarodni kviz znanja i prijateljstva „Moja domovina“ – Područna škola Bakovčice -> 2000 eura.

Ukupno je od strane saveza Alpe Jadran u razdoblju od 2014. do 2017. za projektne aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji odobreno 55.070 eura, a novi natječaj za financiranje projekata sredstvima Saveza bit će raspisan u jesen 2017. godine.

Odsjek za međunarodnu suradnju i europske fondove